Tippaamisen käsikirja

Tippaaminen, eli juomarahan jättäminen on meille suomalaisille melko tuntematon tapa, joten se ei oikein suju luonnostaan. Moniin suomalaisiin matkailijoihin iskeekin ulkomailla stressi tippaamisesta, kuuluuko tipata, jos kuuluu niin keille kaikille, kuinka paljon, kuuluuko rahat jättää pöydälle vai antaa esimerkiksi tarjoilijalle. Kun kaiken kukkuraksi tippauskäytännöt vaihtelevat todella paljon maittain, niin kokenutkin reissumies voi olla asiassa epävarma uuteen maahan saapuessaan. Äkkilähtö päätti lievittää matkailijoiden tuskaa ja ratkaisu on tietenkin tippausopas. Tämän tippaamisen käsikirjan avulla matkailija pärjää tippaustilanteissa ympäri maailman.

tippi

Yleiset tippausohjeet

Yleisenä tippaussääntönä lähes jokaiseen maahan on se, että ruokaravintolassa tipataan noin 10-15% loppusummasta. Kun tätä sääntöä noudattaa, niin ei yleensä mene hirveästi metsään. Toki poikkeuksiakin on, joissain maissa tippaamista ei tule harrastaa ollenkaan ja joissain maissa taas 10% on auttamatta liian pieni tippi.

Siinä yleisimmässä tippauspaikassa, eli ravintolassa tippi jätetään lähes poikkeuksetta pöytään. Mikäli maksaa kortilla, niin monissa maissa laskussa on sarake, johon voi merkata tipin, jonka tarjoilija sitten veloittaa kortilta. Mikäli laskussa ei ole saraketta tipille ja maksaa kortilla, niin tarjoilijalle voi kertoa summan, johon lasku pyöristetään. Lähes kaikissa maissa ystävällinen matkailija jättää hotellisiivoojalle pienen tipin aina yhtä viikkoa kohti. Joissain maissa siivoojan tippaaminen heti alussa voi parantaa palvelun laatua. Mikäli hotellissa on kantaja, niin myös kantajalle on käytännössä poikkeuksetta tapana antaa tippi kannettujen laukkujen määrän mukaan.

Muissa tilanteissa tippaamiseen ei oikein voi antaa yleisohjeta, koska niiden suhteen tippauskäytännöissä on niin paljon vaihtelua. Jos maassa on tippikulttuuria, niin yleensä tippi annetaan erilaisten palvelualojen työntekijöille, kuten taksikuskeille, hotellityöntekijöille, kahviloiden/baarien työntekijöille ja kampaamohenkilökunnalle. Kannattaa muistaa myös, että tämä opas on yleisohje, joissain maissa on alueellisiakin eroja.

Tippaamatta jättäminen on tippikulttuurin omaavassa maassa loukkaavaa. Monissa maissa tipit ovat palvelualojen työntekijöille merkittävä osa palkkaa, joten tippaamatta jättäminen väärässä maassa on paitsi noloa, myös pois sen työntekijän palkasta. Jos maassa on tippikulttuuri, niin tipin pois jättämiseen tulisi olla hyvä syy, joka on tietenkin selkeän huono palvelu.

Tippaaminen eri maissa:

Afganistan

Piktän konfliktin seurauksena Afganistaniin ei ole juurikaan syntynyt matkailuelinkeinoa. Palvelualoilla työskentelevät paikalliset, jotka ovat tekemisissä ulkomaalaisten kanssa saattavat odottaa pientä tippiä. Pyöristämällä laskua ylöspäin vältät varmasti kiusalliset tilanteet.

Albania

Ravintolassa tippaaminen on tapana. Noin 5-10% tippi on sopiva, myös laskun ylöspäin pyöristäminen on pääsääntöisesti hyväksyttävä tapa. Muille palvelualojen työntekijöille ei ole pakko jättää tippiä, mutta esimerkiksi taksikuskit ja hotellihenkilökunta kyllä arvostavat elettä, etenkin mikäli saa ylimääräistäapua esimerkiksi laukkujen kanssa, niin pieni tippi on paikallaan.

Algeria

Ravintolahenkilökuntaa on tapana tipata noin 10%. Hotellityöntekijöille on hyvä jättää noin euron arvoinen tippi aina nukuttua yötä kohti (jätä huoneeseen kun lähdet liikkeelle).

Andorra

Tippaaminen ei juurikaan ole tapana eikä sitä odoteta. Jos ravintolalaskuun on lisätty palvelumaksu ei tippaamiselle ole tarvetta. Mikäli palvelumaksua ei ole veloitettu ja palvelu on ollut hyvää, niin voit jättää vaihtorahoja tai pyöristää laskua hieman ylöspäin. Muut palvelualojen työntekijät eivät odota tippiä.

Angola

Tippaaminen ei ole kovin yleistä, eikä tippaamatta jättämistä katsota pahalla. Turistikierrosten vetäjät odottavat tippiä ja noin 10% kierroksen hinnasta on sopiva summa, mikäli kiertoajelulla on ollut autokuski, niin jätä hänelle hieman pienempi tippi. Ravintolassa tippaaminen on vapaaehtoista, hyvästä palvelusta voi pyöristää laskua ylöspäin, mutta yli 10% ei ole syytä tipata. Ravintolatyöntekijöiden ja taksikuksien tippaaminen ei pakollista, erityisen hyvästä palvelusta voi pyöristää laskua hieman ylöspäin.

Antigua ja Barbuda

Noin 10-15% tippiä odotetaan palvelualalla varsin yleisesti. Jos ravintolalaskussa on veloitettu palvelusta ei sitä tarvitse maksaa erikseen (älä kuitenkaan sekoita laskulla näkyvään verosummaan). Taksikuskit saattavat odottaa noin 10% tippiä. Myös hotellihenkilökunta odottaa pieniä tippejä (esimerkiksi laukunkantajat ja hotellisiivoojat).

Argentiina

Ravintolassa on tapana jättää noin 10% tippi hyvästä palvelusta. Taksikuskeille voi jättää pienen tipin vaihtorahoista (ei pakollinen). Laukunkantajille on tapana jättää eri tilanteissa 1-2 peson tippi laukkua kohden (1 peso riittää jos matka on todella lyhyt). Baareissa voi jättää pienen tipin tippikulhoon (jos sellaista ei ole niin anna suoraan työntekijälle), mutta tämä ei ole pakollista. Kylpylöissä on tapana jättää henkilökunnalle noin 15% tippi.

Arabiemiraatit

Ei yhtenäistä tippikulttuuria. Jos laskuun on lisätty palvelumaksu, niin ei ylimääräiselle tipille ole tarvetta. Jos ravintolalaskussa ei ole palvelumaksua, niin noin 10% tippi on sopiva. Muille palvelualojen työntekijöille voi tilanteesta riippuen antaa 5-10 dirhamia (vastaa 1-2 euron summaa).

Australia

Tippaaminen ei ole erityisen yleinen käytäntö, eikä siten pakollista. Ravintolassa tippaaminen on pikkuhiljaa yleistynyt ja tippi kyllä otetaan ilomielin vastaan. Yleensä tippiä annetaan vain erityisen hyvästä palvelusta ja sopiva tippi on n. 10%.

Brasilia

Brasiliassa ei juurikaan tipata.

Britannia

Ravintolassa 10% on kohtelias tippi hyvästä palvelusta. Joskus palvelumaksu on saatettu lisätä laskuun valmiiksi. Baarissa/pubissa ei ole pakko tipata, mutta pienen tipin voi tietenkin antaa esimerkiksi vaihtorahoista. Muista palveluista tippaaminen ei ole yleinen käytäntö, mutta suurkaupungeissa taksikuskeille ja partureille on ruvettu tippaamaan, jos palvelua on hyvää.

Belgia

Belgiassa tippaaminen ei ole pakollista. Ravintolassa voi hyvästä palvelusta tipata 10%. Usein myös pieni loppusumman ylöspäin pyöristäminen riittää tipiksi.

Bolivia

Tippiä ei ole aivan pakko jättää, mutta noin 5% tippi on ystävällinen ele hyvästä palvelusta.

Bulgaria

Ravintolassa 10% tippi on sopiva. Muille palvelualoilla työskenteleville voi antaa tipiksi pikkusumman, esimerkiksi yhden levan (=n. 50 senttiä). Alle levan tippiä saatetaan pitää loukkaavana.

Costa Rica

Ei tippikulttuuria.

Egypti

Sopiva tippi ravintolassa on 5-10% ja se kuuluu jättää vaikka laskussa olisikin jo palvelumaksu. 5-10% on sopiva tippi muistakin palveluista, kuten taksista. Egyptissä pikkurahaa kannattaa olla koko ajan mukana, koska tippauskulttuuri on vahva ja käytännössä kaikesta palvelusta ja avusta odotetaan pientä tippiä. Pikkupalveluksesta sopiva tippi on esimerkiksi 1-2 paikallista puntaa.

Espanja

Tipit eivät ole yleensä kovin isoja, jo 5% on ihan sopiva tippi ravintolassa, todella hyvästä palvelusta voi tietysti tipata vähän runsaamminkin. Muuten palvelualan työntekijöille voi halutessaan antaa pienen tipin pyöristämällä loppusummaa vähän ylöspäin tai jättämällä vaihtorahat. Esimerkiksi takiskuskille ja parturille on ihan kohteliasta jättää pieni tippi.

Etelä-Korea

Etelä-Koreassa ei kuulu jättää tippiä.

Fidži

Ei tippikulttuuria.

Filippiinit

Turismin myötä tippaaminen on pikkuhiljaa yleistynyt. Ravintolassa voi jättää esimerkiksi 10% tipin.

Hollanti

Tippaaminen ei ole pakollista. Ravintolassa voi halutessaan jättää vähän tippiä, jos on saanut hyvää palvelua.

Intia

Ravintolassa on kohteliasta jättää 5-10% tippi. Kovinkaan vahvaa ei tippikulttuuri Intiassa ole.

Irlanti

Tippaaminen ei ole erityisen yleistä. Ravintolassa voi jättää noin 5-10% tipin, muuten voi halutessaan tipata esimerkiksi pyöristämällä.

Islanti

Islannissa ei tarvitse tipata.

Israel

Ravintoloissa kuuluu jättää tippiä, noin 10% on sopiva summa. Myös esimerkiksi baareissa ja kahviloissa odotetaan pientä tippiä.

Italia

Ravintolassa laskuun on yleensä lisätty palvelumaksu ja silloin tippiä ei tarvitse jättää, mutta hyvästä palvelusta on tottakai ystävällistä jättää lisätippi ja se otetaan mielellään vastaan. Sopiva tippi ravintolassa on 10%. Muista palveluista voi jättää pienen tipin, esimerkiksi kahvilassa vaihtorahat.

Itävalta

Ravintolassa 5-10% on sopiva tippi. Sama summa on sopiva esimerkiksi taksikuskillekin. Pienemmistä jutuista, esimerkiksi kahvilassa tai baarissa voi pyöristää vähän ylöspäin tai jättää vaihtorahat.

Japani

Älä tippaa. Paikalliseen kulttuuriin ei yksinkertaisesti kuulu tippaaminen, päinvastoin, se saatetaan ottaa jopa loukkauksena.

Jordan

Tippaaminen kuuluu kulttuuriin. Ravintolassa 10% tippi on sopiva. Muistakin palveluista odotetaan pientä tippiä.

Kanada

Tippauskulttuuri on vahva. Ravintolassa pitää jättää 15-20% tippi. Muista paveluista 10-20%.

Kiina

Hong Kongia lukuunottamatta tippaaminen ei kuulu kulttuuriin. Palvelualoilla, varsinkin matkailun parissa, töskentelevät saattavat kyllä ottaa pienen tipin vastaan, mutta koska se ei kuulu paikallisiin tapoihin, niin he saattavat myös kieltäytyä.

Kolumbia

Ravintolassa on ystävällistä jättää 10-15% tippi.

Kreikka

Ravintolassa 5% tippi on hyvä tapa, erikoisen hyvästä palvelusta voi toki tipata vähän runsaamminkin. Muista palveluista voi jättää pikkutipin jättämällä esimerkiksi vaihtorahat.

Kroatia

Ravintolassa 10% tippi on sopiva. Muuten ei ole pakko tipata, mutta pientä ylöspäin pyöristystä voi toki tehdä.

Malesia

Ei tippikulttuuria.

Norja

Ravintolassa on ystävällistä antaa 10% tippi. Muuten ei ole pakko tipata, mutta pikkutipin voi tietenkin antaa esimerkiksi jättämällä vaihtorahat.

Oman

Ei tippikulttuuria.

Paraguay

Tippaaminen ei kuulu maan kulttuuriin.

Portugali

Ravintolassa 10% tippi on sopiva. Muuten ei ole pakko tipata, mutta pikkutipin voi tietenkin antaa esimerkiksi jättämällä vaihtorahat.

Ranska

Paikalliset eivät yleensä tippaa kovin hanakasti, elleivät ole oikeasti saaneet erityisen hyvää palvelua. Eli tippaaminen ei ole mitenkään pakollista. Ravintolassa voi jättää 5-10% tipin ja se kyllä otetaan mielellään vastaan. Halutessaan muusta palvelusta, esimerkiksi kahvilassa voi jättää pienen tipin, kuten vaihtorahoja.

Romania

Ravintolassa kuuluu jättää 10% tippi. Muista palveluista, esimerkiksi taksista tai parturista sopiva tippi on 5%.

Ruotsi

Ravintolassa noin 5-10% tippi on sopiva. Muuten tippaaminen ei ole pakollista.

Saksa

Ravintolassa 5-10% on sopiva tippi. Sama summa on sopiva esimerkiksi taksikuskillekin. Pienemmistä jutuista, esimerkiksi kahvilassa tai baarissa voi pyöristää vähän ylöspäin tai jättää vaihtorahat.

Singapore

Tippaamista ei juurikaan harrasteta, eikä odoteta.

Slovenia

Tippaaminen on yleistynyt. Varsinkin ravintolassa 10-15% tippi on ihan hyvä jättää.

Sveitsi

Tippaaminen ei ole kovin yleistä, eikä siten pakollista. Pientä pyöristämistä voi toki tehdä.

Taiwan

Taiwanissa ei tarvitse tipata.

Tanska

Tippaaminen ei ole yleistä. Ravintolassa voi toki jättää pienen tipin jos haluaa.

Thaimaa

Ravintolassa 5-10% tippi on sopiva. Myös taksikuskille ja parturille on kohteliasta jättää tippi. Muista palveluista voi halutessaan tipata pienellä ylöspäin pyöristyksellä tai jättämällä vaihtorahoja.

Tšekki

Ravintolassa on ihan hyvä jättää 10% tippi. Muuten ei ole pakko tipata, mutta pikkutipin voi tietenkin antaa esimerkiksi jättämällä vaihtorahat tai pyöristämällä.

Turkki

Ravintolassa sopiva tippi on 5-10%. Muuten ei ole pakko tipata, mutta pikkutipin voi tietenkin antaa esimerkiksi jättämällä vaihtorahat tai pyöristämällä.

Unkari

Ravintolassa 10% tippi on sopiva. Muuten tippiä ei yleensä jätetä.

Uusi-Seelanti

Maassa ei ole tapana tipata. Erittäin hyvästä palvelusta voi halutessaan toki tipata.

Venäjä

Ravintolassa 10% tippi on sopiva.

Viro

Ravintolassa 10% tippi on sopiva.

Yhdysvallat

Tippauskulttuuri on vahva. Ravintolassa pitää jättää 15-20% tippi. Muista palveluista 10-20%.

Arvostele tämä sisältö

Ilmoitus

Uusimmat artikkelit

Myanmar - Bagan
Kolme kovaa - näissä kaikki eivät ole vielä käyneet! | Artikkeli
Onko Aurinkorannikko koluttu perinpohjin? Joko Thaimaa on nähty? Haluatko mennä sinne, minne suurin osa matkailijoista ei vielä ole löytänyt? Äkkilähtö.fi tarjoilee inspiraation lähteeksi kolme hyväksi havaittua aluetta...
Äkkilähdön hostellitärpit keväälle 2015 | Artikkeli
Äkkilähdön toimitus kiertää aktiivisesti maailmaa ja samalla tulee koluttua majoitus jos toinenkin. Tässä kevään hostellitärpit omatoimimatkaajille (jokainen on Äkkilähdön toimituksen puolesta testattu luokassaan erinomaiseksi).
älypuhelin
Matkapuhelimen käyttö Euroopassa halpeni | Artikkeli
Matkailijat ottanevat ilolla vastaan uudet hintakatot EU-alueen verkkovierailuille. Matkailijat ovat vuosikausia joutuneet pelkäämään puhelinlaskun suuruutta varsinkin pidempien matkojen jäljiltä. EU on kuitenkin vuodesta 2012...
Brasilia - Thomás (CC BY 2.0)
Jalkapallon MM-kisoja fiilistelemään Brasiliaan - ei se... | Artikkeli
Monet uutislähteet ovat kertoneen Brasilian MM-kisojen alla, että lennot ja majoitus maksavat hävyttömän paljon ja erityisesi Rio de Janeiroon matkustaminen on tällä hetkellä lähes mahdottoman kallista lystiä. Onko asia tosiaan näin?
wc-paperi
Turistiripuli - kuinka välttää se ja kuinka selvitä siitä | Artikkeli
Turistiripuli on yksi yleisimmistä matkailijoita vaivaavista vitsauksista, Pahimmillaan tämä ikävä vaiva saattaa pilata koko loman, sillä matkasta on vaikea nauttia, jos lähimmän toiletin on löydyttävä 10 metrin säteeltä. On kuitenkin...

Uusimmat matkakohteet

Halonginlahti | Matkakohteet

Halongin lahti on juuri yhtä pysäyttävä kokemus kuin valokuvista voisi päätellä. Sen maisemat ovat sen verran autenttisia että omaa rauhaansa hakevan reppureissaajankin kannattaa vakavasti harkita Halongille suuntaamista.

Tunis | Matkakohteet

Tunisin matkailuvaltteja ovat läheiset Karthagon rauniot, maan suurin moskeija Zitouna sekä vanhan kaupungin eloisat basaarit. Tunis on kelpo kohde muutaman päivän kaupunkilomalle.

Sousse | Matkakohteet

Sousse on loistokohde rantalomalle Välimeren etelärannoilla. Pohjoisafrikkalainen kulttuuri sekä edullinen hintataso vetävät vuodesta toiseen enemmän turisteja nautiskelemaan Tunisian auringosta.

Monastir | Matkakohteet

Välimeren rannalla Tunisiassa sijaitseva Monastir on monen suomalaisen suosikkikohde rantalomalle. Halvat lennot Monastiriin ja varaus mukavasta hotellista piristävät kotoista räntäsadetta kummasti!

Pattaya | Matkakohteet

Thaimaan Pattaya kätkee sisäänsä uskomattoman määrän aktiviteetteja ja viihdettä jokaiseen makuun. Monet alueella asuvista Pattayan suomalaisista ovat ihastuneet alueeseen ikihyviksi, hankkineet oman asunnon Pattayalta, eivätkä...

Uusimmat matkatarinat

Iki-ihana Kööpenhamina | Matkatarina
Tanskan pääkaupunki Kööpenhamina elää suosionsa huipulla. Sen lisäksi, että Kööpenhamina on valittu useaan otteeseen maailman parhaaksi kaupungiksi asua, houkuttelee se turisteja turvallisuutensa ja mielenkiintoisten tapahtumien,...
Historian ihmeitä Kambodzassa | Matkatarina
Siem Reapin kaupungin kupeessa sijaitseva Angkor Watin temppelialue on yksi historian vähemmän tunnetuista ihmeistä.
Viininmaistelua Unkarin Tokajissa | Matkatarina
Viimeisimmällä reissullamme Unkariin päätimme puolisoni kanssa viettää muutaman yön Tokajin kuuluisalla viinialueella.
päiväseltään Berliinissä | Matkatarina
Pannaas ensin juttu pikareissusta Berliiniin 20.7(21.7), joka sai alkunsa siitä kun yksi työkaveri(antsu) siellä oli keväällä ja eksyili Tegelin kentällä paluumatkalla, joten minun piti lähteä tutkimaan paikkoja. Ja yx kaveri(Esko)...
Lentämisen ilot ja murheet! | Matkatarina
Monilla ihmisillä, varsinkin niillä, jotka lentävät harvoin, on suuria ja jopa romanttisia ajatuksia lentämisestä. Mutta nykyään lentäminen yksinkertaisesti on vain ja ainoastaan siirtymistä paikasta A paikkaan B.

Äkkilähdöt

LÄHTÖPÄIVÄ VÄLILLÄ  -        KESTO      


Valitettavasti kohteeseen ei ole juuri nyt saatavilla äkkilähtöjä.

Hae suoria lentoja hyödyntämällä lentohakua.LÄHTÖPV. MAA| KAUPUNKI|HOTELLI LÄHTÖKAUPUNKI JÄRJESTÄJÄ KESTO|HINTA
äkkilähtöä