Tutkiskeltiin etukäteen myymälöitä netistä, koska siellähän ne näyttäisi nykyään...
Marokko
Äänestä
Kartta
Kohdetiedot pähkinänkuoressa
Valtio: | Marokko |
Asukasluku: | 33 250 000 |
Pääkaupunki: | Rabat |
Aikavyöhyke: | UTC+0 |
Kesäaika: | UTC+1 |
Aikaero Suomeen: | -2 |
Valuutta: | Marokon dirham (MAD) |
Pinta-ala: | 446 550 km² |
Viralliset kielet: | arabian kieli, tamazight |
Ilmoitus
Aktiviteetit tässä kohteessa
-
Aktiiviloma • Historia • Nähtävyydet • Terveysmatkailu • Kaupunkiloma • Kiipeily • Kulttuuri • Luksusmatkat • Luontoloma • Patikointi • Perheloma • Pyöräily • Rantaloma • Reppumatkailu • Retkeily • Risteily • Ruoka ja Juoma • Shoppailu • Snorklaus • Sukellus • Vaellus
- Yleistietoa Marokosta
- Marokon historiaa –Islamin ja Euroopan puristuksissa
- Marokossa puhuttavat kielet – Berberiä matkailijoille
- Ilmasto ja sesongit Marokossa – Auringonpaistetta ja Ramadania
- Kulkuyhteydet Marokkoon
- Ruokakulttuuri Marokossa – Mausteiden tuoksua ja iloista mieltä
- Nähtävää Marokossa
- Hinnat Marokossa – Ruokailu ja majoitus
- Marokko – Pohjois-Afrikan ehdoton kohde monipuoliseen lomailuun
Marokon sadunhohtoiset kaupungit kapeine kujineen ovat kokemus jo itsessään. Myös Marokon monipuolisesta luonnosta löytyy tutkittavaa moniksi kuukausiksi. Minne Marokossa päädytkin, seuraa auringonpaiste mukanasi karistaen kotoisen rännän ja loskan varmasti unohduksiin.
Marokko on vain parin tunnin matkan päässä Euroopan lomakohteista, mutta kokemuksena ehdottoman piristävä.
Yleistietoa Marokosta
Marokko on noin 32 miljoonan asukkaan maa Pohjois-Afrikassa. Marokon kuuluisimmat hiekkarannat sijaitsevat Atlantin puolella, mutta myös Välimeren rannat ovat tutustumisen arvoisia. Marokon Atlantin-puoleiset eteläosat eivät sijaitse kaukana suomalaisten klassikkokohteesta Kanarian saarista. Marokon erottaa Euroopasta kapea Gibraltarin salmi.
Marokossa on kaksi pääkansallisuutta, arabit sekä berberit. Pääuskontona on islam. Marokon muslimit ovat taipuvaisia islamin mystiseen haaraan eli suufilaisuuteen. Rituaalit ja muu mystiikka kuuluvat tärkeänä osana marokkolaisten uskonnonharjoitukseen.
Marokkolaiset ovat hyvin ystävällistä kansaa. Ulkomaalaisia kohdellaan hyvin, varsinkin jos vaivaudut opiskelemaan hieman paikallisten kieltä. Marokossa kaupankäyntikulttuuri on toki hyvin päällekäyvä, mutta monet kadun ihmiset ovat oikeasti vieraista kulttuureista kiinnostuneita ja aidosti vieraanvaraisia. Marokossa ulkomaalaisten naisten odotetaan pukeutuvan korostetun konservatiivisesti epämiellyttävän huomion välttämiseksi.
Marokon historiaa –Islamin ja Euroopan puristuksissa
Marokon sijainti on hyvin strateginen kaupankäyntimahdollisuuksien kannalta. Tuhansia vuosia sitten berberikansat asuttivat koko Pohjois-Afrikkaa, ja Marokon alue oli heidän hallintonsa keskus. Berberit pitivät puoliaan erittäin pitkään, edes Rooman valtakunta ei saanut aluetta pysyvästi hallintaansa.
Siinä missä kristinusko oli saapunut Marokkoon jo 300-luvulla, arabivalloittajat toivat 700-luvulla mukanaan alueen pääuskonnon islamin. Arabit saapuivat Marokkoon useissa aalloissa 700-1000-luvuilla. Berbereiden ja arabien välit ovat edelleen jatkuvassa konfliktissa.
Espanja on ollut Marokolle tärkeä puskuri Euroopan ja Islamin välissä. Kun kristinusko valtasi Espanjan 1400-luvulla, vaikutti se osaltaan myös Marokon uskonnolliseen tilanteeseen. Nykyään Marokossa on islamin lisäksi laajat kristittyjen sekä juutalaisten yhteisöt.
Marokko pysyi itsenäisenä valtiona 1600-luvulta vuoteen 1912, jolloin Ranska ja Espanja valloittivat maan alusmaakseen. Ranskalaisalueet ovat nykyään luonnollinen osa Marokkolaisia kaupunkeja. Toisen maailmansodan aikana Marokkoa käytettiin liittoutuneiden tärkeänä strategisena tukikohtana. Aiheen pohjustuksena toimii erinomaisesti Humphrey Bogartin klassikko Casablanca, joka on hyvä kerrata ennen matkaa Marokkoon.
Sodan jälkeen Marokon sankarillinen vapaustaistelija Sulttaani Muhammed viides taktikoi maan itsenäisyyteen vuonna 1956. Itsenäisyys on ollut toisaalta onnistuneen kansallisen yhtenäistämisen aikaa, toisaalta jatkuvien poliittisten konfliktien värittämää. Muun muassa 1970-luvulla hallituksen suorittama läntisen Saharan liittäminen Marokkoon on herättänyt esim. Algeriassa paljon vastareaktioita.
Marokon väestörakenteen monimuotoisuus sekä monet vähemmistöt tekevät sisäpolitiikasta melko kaoottista, mutta myös turistin kokemuksesta entistä mielenkiintoisemman.
Marokossa puhuttavat kielet – Berberiä matkailijoille
Marokossa puhuttu arabia on eroaa voimakkaasti Egyptin ”standardiarabiasta”. Arabian puhujalle Marokon paikalliskielessä on paitsi vahva aksentti, myös paljon erilaisia sanoja sekä ilmauksia. Kieli on kuitenkin täysin ymmärrettävää. Marokossa laajasti puhutut berberikielet ovat oma täysin Arabiasta erilainen kieliryhmänsä.
Siirtomaakielistä ranska on Marokossa ehdottomasti käytännöllisin. Myös espanjan kielellä pärjää Espanjan entisillä siirtomaa-alueilla sekä suuremmissa keskuksissa Pohjoisessa. Englantia Marokossa puhutaan huonosti, ja varsinkin turistialueilta poistuessasi varaudu kommunikoimaan pääasiallisesti elekielellä.
Ilmasto ja sesongit Marokossa – Auringonpaistetta ja Ramadania
Marokon ilmasto mahdollistaa onnistuneen lomailun vuoden ympäri. Marokon paahtavan kuuma sää tosin saa kunnioittamaan ilmastoinnin olemassaoloa vuoden ympäri. Ei ole harvinaista nähdä paikallisten kiskovan kerrastoa niskaan lämpötilan tippuessa alle 30 celsiusasteen.
Marokko jakautuu ilmastollisesti rannikkoon ja sisämaahan. Atlantilta puhaltava tuulenvire pitää rannikon ilmaston hieman viileämpänä, sisämaa on puolestaan suuren osan vuodesta monelle liian kuuma. Sisämaassa myös sataa harvemmin kuin rannikolla. Paras aika vierailla Marokon rannikon lomakohteissa on syksystä kevääseen. Talvella Marokossa on miellyttävän lämmintä.
Marokossa on myös huomattavia korkeuseroja. Sisämaan vuoristot ovat talvella korkeasta sijainnistaan johtuen hyvin kylmiä, ja talvikuukausina esimerkiksi laskettelu on alueella suosittua ajanvietettä.
Sesongeista ehdottomasti tärkein on muslimien pyhä paastokuukausi Ramadan. Ramadanin aikana muslimit paastoavat päivällä, ja syövät vain öisin jolloin Allah ei ole paikalla näkemässä. Ramadanin aikana monet ravintolat sulkevat ovensa, ja auki olevat tarjoavat parhaimmillaan uneliasta palvelua henkilökunnan valvoessa kaikki yöt syöden. Ramadanin ajankohta vaihtelee vuosittain.
Moderni Marokko tarjoaa myös mielenkiintoisia kulttuuritapahtumia. Tsekkaa esimerkiksi Marrakeshin kuuluisat filmifestivaalit tai Marokon World Music Festival.
Kulkuyhteydet Marokkoon
Suomalaiset eivät tarvitse viisumia Marokkoon, joten paikalle päätyminen on kiinni vain halpojen lentojen löytämisestä. Marokon kansainväliset lentokentät sijaitsevat Casablancassa, Tangierissa sekä Agadirissa. Euroopan suurista keskuksista kuten Lontoosta on paljon edullisia yhteyksiä Marokkoon. Halvat lennot ja äkkilähdöt kannattaa suunnitella Äkkilähdön hakukoneella.
Marokkoon voi saapua myös lautalla. Edullisimmat lautat lähtevät Espanjasta, mutta säännölliset yhteydet löytyvät myös Ranskasta ja Italiasta.
Marokon sisäinen Royal Air Maroc on laajentanut lentoreittejään kiitettävästi. Sisäiset lennot ovat edelleen hintavia, mutta oiva vaihtoehto kiireiselle matkaajalle.
Maan sisäiseen matkailuun junat ovat busseja miellyttävämpi vaihtoehto. Hyvä lääke Marokon väenpaljouteen ovat junien nukkumavaunut. Rautateiden aikataulut ovat Marokossa lähinnä suuntaa antavia, joten varaa reilusti aikaa vaihtoihin.
Edullisin tapa siirtyä kaupungista toiseen ovat kimppataksit eli Grande taxit. Kimppataksit ovat ehdottoman autenttinen tapa matkustaa Marokon sisällä. Kimppataksit lähtevät liikkeelle kun kaikki paikat saadaan myydyksi.
Kaupungeissa julkisen liikenteen bussit ovat tukkoisia mutta toimivia. Taksimatkustus on suomalaisittain erittäin edullista, eikä hinnasta tarvitse erikseen tapella kun kuski ajaa mittarin mukaan. Myös polkupyöräily on mainio keino kartoittaa Marokon kaupunkeja. Kaupunkien liikenne on tosin hyvin kaoottista ja vaatii muutaman päivän totuttelun ennen satulaan istumista.
Ruokakulttuuri Marokossa – Mausteiden tuoksua ja iloista mieltä
Marokkolainen keittiö on maailmankuulu, eikä syyttä. Paikalliset tosin nauttivat herkkujaan kodin piirissä, joten monesti mielenkiintoisten ravintoloiden löytäminen voi olla kiven takana. Ihmiset ovat kuitenkin hyvin vieraanvaraisia, ja monissa pienemmissä paikoissa marokkolaiseen pitopöytään pääseminen on enemmänkin sääntö kuin poikkeus.
Marokkolainen keittiö on sekoitus arabialaisia sekä eurooppalaisia vaikutteita. Berberien peruslisuke kuskus dominoi annoksia tutumpien ranskalaisten perunoiden rinnalla. Alkukeitot ovat olennainen osa Marokkolaista keittiötä. Pääruoka koostuu paljolti vihanneksista, palkokasveista kuten kikherneet sekä lampaanlihasta tai kanasta. Tsekkaa myös Marokkolaiset meren herkut jotka ovat monen mielestä maan parasta antia. Ruoka on usein läpikypsytettyä. Perusmausteina käytetään korianteria ja kuminaa.
Marokosta löytyy myös paljon kiinalaisia ja intialaisia ravintoloita.
Paikalliset juovat enimmäkseen seurustelujuomana minttuteetä. Muslimimaana alkoholia löytyy lähinnä turistien suosimilta alueilta. Marokko on maailman suurimpia hasiksentuottajamaita, joten nautintoaineista paikallisten weapon of choice kallistuu pilven puolelle. Rangaistukset huumausainerikoksista ovat kuitenkin erittäin kovat.
Nähtävää Marokossa
Marokon tuhansia vuosia pitkä historia pitää kulttuuriin suuntautuneet lomalaiset tyytyväisenä pitkään. Moskeijat ja muut uskonnolliset kohteet ovat ikkuna maan rikkaaseen kulttuuriperimään. Vanhat kaupungit kapeine katuineen ja vähintäänkin tuhansine eri tuoksuineen (monet ovat oikeasti miellyttäviäkin) luovat todellista tuhannen ja yhden yön tunnelmaa.
Luonnonihmeitä Marokosta löytyy hyvin monipuolisissa puitteissa. Kahden eri meren rannikot, maan keskiosan vuoristo sekä idässä avautuva Saharan autiomaa tarjoavat lyömättömät puitteet retkeilylle ja luontodiggailulle. Hiekantäyteiset autiomaasafarit kamelilla tai jeepillä ovat monelle Marokon-loman ehdottomasti ikimuistoisin kokemus.
Rentoutumista varten Marokosta löytyy lukuisia turistien ehdoilla rakennettuja rantakaupunkeja. Suosituimpia ovat Atlantin rannalla sijaitsevat Agadir sekä Essaouira.
Joitakin Marokon ehdottomia kaupunkikohteita:
- Marokon pääkaupunki Rabat sijaitsee maan länsirannikolla. Keskiaikainen vanha kaupunki on näyttävä kaupunkilomakohde.
- Nykyaikainen Casablanca on monelle ensikosketus Marokon kulttuuriin. Casablancan tunnelmallinen vanha kaupunki lumoaa vuosi toisensa jälkeen.
- Marrakesh on suosittu kohde sisämaassa. Marrakesh on hyvä shoppailukohde, jossa basaariturneet eivät varmasti jää puolitiehen.
- Tangier on kulttuurin keskus aivan Euroopan rajalla. Tangierissa näkyy paljon vaikutteita Espanjan maureilta sekä Euroopan kulttuureista. Tsekkaa myös lähellä sijaitseva Chefchaouenin vuoristokylä vahvasti välimerellisellä tunnelmalla.
Hinnat Marokossa – Ruokailu ja majoitus
Marokon valuuttayksikkö on dirham. Euro on noin reilu 10 dirhamia.
Käteinen pitää vaihtaa paikan päällä. Vaihtopisteitä Marokossa löytyy niin pankeista, posteista kuin kadultakin. Kurssit ja palkkiot vaihtelevat huomattavasti. Käteisautomaateista käteistä irtoaa yleensä standardikurssilla, mutta nostoista maksetaan pankin määrittelemä palvelumaksu.
Hintataso Marokossa on erittäin halpa. Hinnoista tulee myös aina tinkiä, joka kuuluu olennaisena osana paikalliseen kaupankäyntiprosessiin.
Marokossa suurin osa väestöstä on erittäin köyhää, ja joillekin epätoivoisille sielulle turistit ovat kuin käveleviä rahasampoja joiden huijaaminen on heidän pääasiallinen tulonlähteensä. Yllätyksenä esimerkiksi ravintolassa saattaa tulla paljon maksullista lisäohjelmaa sekä ruokalajeja joista ei ole sovittu, joten on hyvä pitää varansa.
Marokossa tulee toimeen hyvin vähällä. Suuremmissa kaupungeissa rahaa voi toki käyttää luksukseen niin paljon kuin haluaa. Alle 20€ riittää hyvin päivän kuluihin, mikäli dirhamia venyttää ja tinkii länsimaisista mukavuuksista. Neljän ja viiden tähden hotellit ja luksusravintolat ovat nekin erittäin kohtuullisia hinnoiltaan Eurooppaan verrattuna.
Lounas tai illallinen kustantaa 3€ hintaluokasta ylöspäin. Katuruokaloissa syö noin 1€-2€, mutta hygieniaolot muodostuvat usein ongelmaksi. Majoitus kustantaa hostelleissa noin 3€ yöltä. Marokossa halvat hotellit ja hostellit sijaitsevat usein vanhassa kaupungissa, joissa vesijohdot ja muut hygieniaolot ovat alkeellisemmat. Tsekkaa aina wc:t ja suihkut ennen hotelliin sijoittamista.
Marokko – Pohjois-Afrikan ehdoton kohde monipuoliseen lomailuun
Marokosta löytyy sopiva määrä muinaista historiaa, monipuolista luontoa sekä rentoa rantalomailua. Marokko on erittäin vieraanvarainen maa täynnä ihmismassoja mutta toisaalta asumatonta aavikkoa.
Tutustu Marokon itämaiseen taikaan, et varmasti pety Marokon mahdollisuuksien äärellä!
Artikkelin pääkuva: bachmont (CC BY 2.0)
Ilmoitus
Lähialueen kohteet
-
•
-
•
-
•
-
•
-
•
-
•
-
•
-
•
-
•
-
•
Äkkilähdöt
Valitettavasti kohteeseen ei ole juuri nyt saatavilla äkkilähtöjä.
Hae suoria lentoja hyödyntämällä lentohakua.
LÄHTÖPV. | MAA| KAUPUNKI|HOTELLI | LÄHTÖKAUPUNKI | JÄRJESTÄJÄ | KESTO|HINTA | |||
---|---|---|---|---|---|---|---|
äkkilähtöä |
Main menu
SEURAAVAT ÄKKILÄHDÖT
03.09 | Kreikka Parga | Helsinki | 14 pv | 1205€ |
03.09 | Kreikka Preveza | Helsinki | 7 pv | 220€ |
03.09 | Kreikka Preveza | Helsinki | 14 pv | 145€ |
04.09 | Bulgaria Burgas Airport | Helsinki | 14 pv | 95€ |
04.09 | Bulgaria Burgasin Burgasin rannikkoalue Määrittelemätön | Helsinki | 14 pv | 145€ |
04.09 | Bulgaria Burgasin Rannikko-Nessebar/Pomorie | Helsinki | 14 pv | 242€ |
04.09 | Kreikka Zakynthos | Helsinki | 14 pv | 95€ |
04.09 | Kreikka Zakynthos-määrittelemätön | Helsinki | 14 pv | 145€ |
04.09 | Kreikka Zakynthos-Tragaki | Helsinki | 14 pv | 286€ |
04.09 | Bulgaria Burgas Airport | Vaasa | 14 pv | 45€ |
ILMOITUS
VIIKON KYSYMYS
SUOSITUIMMAT MATKAKOHTEET
SATUNNAINEN MATKAKOHDE
SUOSITUIMMAT MATKATARINAT
SATUNNAINEN MATKATARINA
tervehdys
Pannaas yhteenveto paperille tai ainakin ruudulle. Lähdin sitten...
Tanskan pääkaupunki Kööpenhamina elää suosionsa huipulla. Sen lisäksi, että...