Lennot Suomesta Riikaan ovat todella nopeita ja halpoja, tuskin on ravintolakärry...
Tunisia
Äänestä
Kartta
Kohdetiedot pähkinänkuoressa
Valtio: | Tunisia |
Asukasluku: | 10 732 900 |
Pääkaupunki: | Tunis |
Aikavyöhyke: | UTC+1 |
Kesäaika: | ei käytössä |
Aikaero Suomeen: | -1 (kesäaikaan -2) |
Valuutta: | Tunisian dinaari (TND) |
Pinta-ala: | 163 610 km² |
Viralliset kielet: | arabia |
Ilmoitus
Aktiviteetit tässä kohteessa
-
Historia • Nähtävyydet • Kaukomatkat • Luontoloma • Patikointi • Perheloma • Retkeily • Snorklaus • Sukellus • Vaellus
- Yleistietoa Tunisiasta
- Matkaajan turvallisuus Tunisiassa
- Tunisian historiaa – Karthagon loistosta ranskalaiseen kolonialismiin
- Ilmasto ja sesongit Tunisiassa – Välimeren tunnelmaa ja aavikon kuivuutta
- Kulkuyhteydet Tunisiaan – lennoista louageen
- Tunisialainen ruokakulttuuri – pohjoisafrikkalaisia makuja edulliseen hintaan
- Nähtävyyksiä Tunisiassa – Rooman valtakunnan muistomerkeistä Välimeren maisemiin
- Muuta tekemistä lomalla Tunisiassa – Sahara-rallista kulttuuritarjontaan
- Majoitus ja muu hintataso Tunisiassa – Pohjois-Afrikan Dinaariparatiisi?
- Tunisia – Välimeren tunnelmaa Afrikan auringon alla
Yleistietoa Tunisiasta
Noin 10 miljoonan asukkaan Tunisia sijaitsee Välimeren rannalla Pohjois-Afrikassa. Meren toisella puolen Tunisian naapureita ovat Malta ja Italia pohjoiseen. Rajanaapurit ovat Algeria lännessä ja Libya kaakossa. Tunisian pohjoisosat ovat rannikon ympärillä vuoristoista seutua, ja maasto laskee hiljalleen etelään kohti Saharan autiomaata.
Tunisian virallinen kieli on arabia, mutta myös ranskaa puhutaan todella laajasti. Maassa puhutaan myös jonkin verran englantia, mutta sen varaan ei kannata rantakohteiden ulkopuolella laskea.
Suurin osa Tunisiaan saapuvista turisteista päätyy rannikolle nauttimaan kultaisista aurinkorannoista sekä Välimeren lämpimästä merivedestä. Maan vaiherikas historia kuitenkin mahdollistaa varsin historia- ja kulttuuripainotteisen lomakokemuksen, sillä Tunisiasta löytyy esimerkiksi Rooman Kolosseumiin verrattava roomalainen teatteri.
Turismi on rantautunut Tunisiaan jäädäkseen. Suurin osa turistivirrasta saapuu tosin edelleen varsin pienelle alueelle maan itärannikolla, ja näiltä alueilta poistuessa pääsee helposti todistamaan perinteistä Tunisialaista elämänmenoa. Paikalliset ihmiset ovat myyntimiehiä lukuunottamatta hyvin ystävällistä ja luotettavaa väkeä, ja rantakohteissakin voi edelleen solmia aitoja ystävyyksiä.
Matkaajan turvallisuus Tunisiassa
Tunisia on verrattain turvallinen matkustusmaa. Turistikohteet ja vanhojen kaupunkien sokkeloiset kujat vetävät puoleensa taskuvarkaita, joten omaisuudestaan kannattaa pitää huoli kaikkialla liikuttaessa.
Länsimaiset naiset ovat islamin ulkopuolella, ja täten paikallisten miesten kannalta vapaata riistaa. Varsinkin vaaleat naisihmiset saavat varautua miesten taholta tulevaan erityiseen huomioon, jonka toiset kokevat imartelevana, toiset taas häiritsevänä. Länsimaisten naisten häveliäs pukeutuminen auttaa arabeja pysymään paremmin housuissaan.
Tunisian historiaa – Karthagon loistosta ranskalaiseen kolonialismiin
Tunisian alue on ollut historian saatossa poikkeuksellisen vilkkaan kamppailun kohteena. Maan hedelmällinen maaperä sekä strateginen sijainti Pohjois-Afrikan keskellä ovat tuoneet mukanaan monia valloittajia niin Euroopasta kuin idästäkin.
1000-luvulla eKr saapuneet Foinikialaiset perustivat pääkaupungikseen Karthagon, joka myöhemmin tuli kuuluisaksi sotiessaan Rooman imperiumin valtaa vastaan. Satojen vuosien kärhämien jälkeen Rooma tuhosi Karthagon vuonna 44 eKr, ja perusti alueelle omia kaupunkejaan. Roomalainen kulttuuriperintö on Tunisiassa edelleen selvästi nähtävissä.
Rooman rapistuessa alueella vaikuttivat niin vandaalit sekä lännestä saapuneet berberiheimotkin. 600-luvulla saapunut Islam osoittautui kuitenkin tarpeeksi vahvaksi vaikuttajaksi, ja arabit saapuivat Tunisiaan jäädäkseen. Arabit pysyivät Tunisiassa miltei vuosituhannen.
Turkkilaiset osmanit valtasivat alueen itselleen imperiuminsa laajetessa 1500-luvulla, ja Tunisia oli yksi viimeisistä kohteista jossa turkkilaiset pysyivät vallan kahvassa Euroopan kuohuessa. 1800-luvun lopulla Ranska valtasi Tunisian itselleen, ja noin 70 vuoden hallintojakso jätti maahan vahvat jäljet.
Itsenäisyyden Tunisia saavutti vuonna 1956. Tämän päivän Tunisia on melko vapaamielinen muslimivaltio, joka on naapureitaan avoimempi uusille ajatuksille sekä turismille.
Ilmasto ja sesongit Tunisiassa – Välimeren tunnelmaa ja aavikon kuivuutta
Tunisian rannikolla vallitsee Välimeren ilmasto kuumine kesineen ja sateisine talvineen. Talvella lämpötilat pyörivät usein 15 asteen paikkeilla ja sateet ovat yleisiä. Talvisesonki on toisaalta parasta aikaa retkille sisämaahan ja Saharan autiomaahan.
Hellesesonki alkaa toden teolla huhti-toukokuun vaihteessa ja jatkuu noin lokakuun loppuun. Miellyttävintä ilmasto on maalis-toukokuussa sekä syys-lokakuussa, jolloin maassa on myös selvästi vähemmän turisteja. Kesäkuukaudet ovat paahtavan kuumia ja kuin luotuja rennolle löhöilylle Välimeren auringossa.
Vilkkaimmat turistisesongit Tunisiassa osuvat joulu-tammikuulle sekä heinä-elokuulle, jolloin majoituksen hinnat nousevat ja tinkiminen basaareissa vaikeutuu entisestään. Myös maan itsenäisyyspäivä 20. maaliskuuta kannattaa huomioida matkasuunnitelmia tehtäessä, sillä myös tällöin hotellit täyttyvät nopeasti.
Kulkuyhteydet Tunisiaan – lennoista louageen
Tunisia on hyvien lentoyhteyksien päässä Euroopan lentokeskuksista. Halvat lennot ja äkkilähdöt Tunisiaan löytyvät erityisesti Ranskasta. Kansainväliset lennot laskeutuvat yleensä Tunisiin Karthagon lentokentälle tai Monastiriin Habib Bourguiban kentälle. Monastiriin lentää etenkin eurooppalaisia halpalentoyhtiöitä. Myös pienempiin rantakohteisiin löytyy kansainvälisiä yhteyksiä.
Suomalaiset eivät EU-kansalaisina tarvitse viisumia lomaillessaan Tunisiassa.
Tunisiaan pääsee myös Euroopasta lautalla. Yhteydet Italiasta (varsinkin Sisiliasta), Maltalta sekä Ranskasta ovat taatusti tunnelmallinen tapa saapua Afrikkaan. Naapurimaista Algeria on helpompien yhteyksien päässä, Libyaan pääsee vain osana organisoitua pakettimatkaa.
Tunisiassa liikkuessa junat ovat ehdottomasti kätevin tapa silloin kun ne ovat mahdollisia. Rautatieverkko on melko niukka, mutta kattaa suuremmat kaupungit. Etenkin yhteydet pääkaupunki Tunisista ovat hyvät. Junissa on kolme eri luokkaa, joista parhaimman ja huonoimman hintaero on 100%. Junamatkustus on Eurooppaan verraten halpaa.
Viralliset bussit kulkevat yleisimpiä reittejä kaupunkien välissä. Bussit ovat hyvätasoisia (tarkoittaa että niistä löytyy ilmastointi), ja matkustus on edullista.
Autiomaassa liikkumiseen oman jeepin vuokraaminen on usein kätevin tapa. Autosta saattaa joutua maksamaan melko suolaisiakin summia, ja monet pyytävät päivätaksana noin 180 dinaaria.
Siellä mistä ei löydy rautatietä tai isoja busseja, kulkevat louaget eli tunisialaiset minibussit. Kesällä ahdistavan kuumiksi ja tukkoisiksi äityvät louaget ovat, jos eivät miellyttävä, niin ainakin autenttinen tapa kokea tunisialaista tunnelmaa. Louaget kulkevat ennalta määrättyjä reittejä ja lähtevät liikkeelle sitten kun auto on täynnä matkustajia. Hinnat louageissa ovat kiinteät, joten huijauksen mahdollisuus on takseja pienempi.
Kaupungeissa on jalankulun ohella kätevää kulkea takseilla. Taksimatkustus on halpaa, ja hinnoista pidemmille päiväretkille sekä kaupunkien väliselle matkustamiselle voi myös sopia. Taksikuskit ovat tunnettuja huijareita, joten hintatasosta kannattaa aina varmistua vaikkapa paikallisilta tiedustelemalla. Takseja voi myös käyttää kollektiivisesti, jolloin taksi lähtee liikkeelle tullessaan täyteen ja jättää matkustajia pois matkan varrella.
Tunisialainen ruokakulttuuri – pohjoisafrikkalaisia makuja edulliseen hintaan
Tunisiassa on paljon hyvää pohjoisafrikkalaista ruokaa, kunhan vain malttaa käyttää aikaa ravintoloiden etsimiseen. Turistikohteista löytää usein parempaa ruokaa (myös kalliimmilla hinnoilla tietysti) kuin muualta, sillä ravintolassa syöminen ei kuulu maan kulttuuriin.
Perinteisimmät tunisialaiset annokset sisältävät pääsääntöisesti lampaanlihaa, kasviksia ja lisukkeeksi kuskusta. Ateriat aloitetaan usein tuoreella leivällä ja tulisella harissa-kastikkeella, joka varmasti herättää makunystyrät eloon. Salaatit, oliiviöljy, munakkaat ja makkarat kuuluvat myös olennaisesti tunisialaisten ruokavalioon. Rannikolta löytyy paljon meren herkkuja Välimerestä.
Tunisialaiset rakastavat makeita leivonnaisia sekä hedelmäkakkuja. Taatelit sekä sokeroidut pähkinät ovat suussa sulavia, ja tuoreet hedelmämehut vievät kielen mennessään. Perinteisimpänä juomana toimii minttutee sekä hiuksianostattavan vahva kahvi.
Muslimimaana Tunisia on melko tarkka alkoholin anniskelusta, mutta esimerkiksi turistikohteissa tarjoilu toki pelaa.
Turistikohteissa täyttävä lounas kustantaa noin 8 dinaaria (alle 4 euroa) paikallisessa ravintolassa. Turistialueiden ulkopuolella jo 4-5 dinaarilla (n. 2 euroa) syö itsensä kylläiseksi. Täyttäviä voileipiä ja muita välipaloja löytyy parilla dinaarilla, ja liha- ja kasvispiiraita syö pikkunälkään alle dinaarilla.
Nähtävyyksiä Tunisiassa – Rooman valtakunnan muistomerkeistä Välimeren maisemiin
Tärkeimpiä kaupunkikohteita ja nähtävyyksiä lomalla Tunisiassa:
- Pääkaupunki Tunis pitää sisällään 800-luvulla rakennetun medinan eli vanhan kaupungin sekä moskeijoita, vilkkaita basaareja ja mahtavan historiallista tunnelmaa. Tunis on pohjoisafrikkalaisen arabimenon ykköskohde.
- Suosittu rantakohde Port El Kantaoui on Soussen rannikkokaupungista pohjoiseen sijaitseva lumoavan kaunis turistikohde. Hyvillä palveluilla varustettu Kantaoui ei ole ehkä autenttisin osa Tunisiaa, mutta ehdottoman rento lomakohde rantaelämälle ja nautiskelulle. Kaupungin tavaramerkiksi muodostunut suihkulähde on yövalaistuksessa kaunis näky.
- Sidi Bou Said on rauhallisempi pikkukylä rannikolla, jonka idylliset talot sekä kauniit näkymät Välimerelle kannattaa käydä kokemassa.
- Pakettimatkalaisten suosimat rannat Hammamet sekä Monastir ovat yöelämän ja auringonpalvonnan keskuksia.
- Gabesin lahdella sijaitseva Djerban saari on noussut viime vuosina suosituksi turistikohteeksi. Djerbasta löyty vanhoja linnoituksia, erinomaisia rantoja sekä Tunisian trendikkäimpiä putiikkeja shoppailuun. Djerbaan pääsee kätevästi lautalla Jorfin kaupungista.
- Muinaisesta pääkaupungista Karthagosta on jäljellä vain rauniot sekä museontäysi artefakteja. Karthago on jokaisen historiasta kiinnostuneen lomalaisen ykköskohde.
- El Djemin kaupungin amfiteatteri on yksi maailman parhaiten säilyneistä roomalaisista teattereista.
- Tunisissa sijaitsevasta Bardon museosta löytyy erittäin kattava roomalaisten esineiden kokoelma. Museo sijaitsee kauniissa turkkilaispalatsissa muutaman kilometrin päässä kaupungin keskustasta.
Muuta tekemistä lomalla Tunisiassa – Sahara-rallista kulttuuritarjontaan
Tunisian rantalomakohteista löytyy hyvät urheilumahdollisuudet sekä muut turistipalvelut, joiden ääressä rentoutua ja nautiskella lomastaan. Jotain erityisempää kaipaavien kannattaa suunnistaa esimerkiksi seuraavien aktiviteettien äärelle:
- Tähtien sodan fanien pyhiinvaelluskohde sijaitsee Matmatan luolakaupungissa. Matmatassa kuvattiin Tatooine-planeetan kohtaukset ensimmäisessä Tähtien sota-elokuvassa.
- Soussesta löytyvä Friguiran eläinpuisto on erittäin eläinystävällinen ja piristävä kohde varsinkin lasten kanssa matkustaville. Puistossa on mahdollista tutustua lähemmin alueen eläimiin, ja esimerkiksi ratsastaa kamelilla.
- Douzin kaupungista on helppo järjestää retkiä Saharan autiomaahan. Douzin ympärillä levittäytyvät hiekkadyynit ovat kuin pensselillä piirrettyjä, ja parin päivän reissu Saharaan tulisi sisältyä jokaisen alueella matkaavan suunnitelmiin.
- Nuorekasta yöelämää ja livemusiikkia varten kannattaa suunnata Tabarkan rantakaupunkiin, jossa järjestetään monia musiikkifestivaaleja sekä muita kulttuuritapahtumia.
Majoitus ja muu hintataso Tunisiassa – Pohjois-Afrikan Dinaariparatiisi?
Tunisian virallinen valuutta on dinaari. 1€on noin 2 dinaaria. Dinaareja ei saa kuljettaa ulos maasta, joten valuutta pitää vaihtaa vasta paikan päällä. Automaattien palveluun ei aina voi täysin luottaa, joten saatat joutua vaihtamaan käteistä rahanvaihtopisteissä. Kaikki kuitit kannattaa säilyttää sillä niitä saattaa tarvita maasta poistuttaessa valuuttaa takaisin euroihin vaihdettaessa.
Tunisia on edullinen matkustusmaa, selvästi esimerkiksi Itä-Euroopan kohteita edullisempi, mutta Kaakkois-Aasiaa hintavampi. Hintataso halpenee mitä kauemmas suosituista turistikohteista ajautuu.
Halvat hotellit Tunisiassa kustantavat noin 40 dinaaria, jolla saa perussiistin kahden hengen huoneen yöksi. Majoitusta löytyy toki muutamasta dinaarista ylöspäin, mutta hygieniataso jättää usein erittäin paljon toivomisen varaa. Reppu selässä reissaavat budjettimatkaajat löytävät luultavasti melko tyydyttäviä vaihtoehtoja noin 10 dinaarin hintaluokassa. Tunisissa hinnat ovat muuta maata kalliimmat.
Tunisiassa tinkiminen on olennainen osa kaupankäyntiä. Basaareissa shoppailulle kannattaa varata reilusti aikaa, sillä hinta pitää yleensä pudottaa vähintään puoleen lähtöhinnasta. Tunisiassa nahkatuotteet, paikalliset käsityöt sekä korut ovat erittäin edullisia. Matoista kiinnostuneet löytävät parhaat apajat Kairoaunin kaupungista, joka on Tunisian mattopääkaupunki.
Tunisia – Välimeren tunnelmaa Afrikan auringon alla
Tunisia on yksi helpoimmin lähestyttävistä kohteista arabialaisessa Afrikassa, josta löytyy hyvistä palveluistaan huolimatta paljon eksoottista tunnelmaa sekä leppoisaa menoa.
Muinaisten kaupunkien hälinästä kuvankauniille hiekkarannoille, Tunisia on loistokohde persoonallisempaa lomaa Välimerellä suunnitteleville.
Artikkelin pääkuva: fabio.dilupo (CC BY-ND 2.0)
Ilmoitus
Äkkilähdöt
Valitettavasti kohteeseen ei ole juuri nyt saatavilla äkkilähtöjä.
Hae suoria lentoja hyödyntämällä lentohakua.
LÄHTÖPV. | MAA| KAUPUNKI|HOTELLI | LÄHTÖKAUPUNKI | JÄRJESTÄJÄ | KESTO|HINTA | |||
---|---|---|---|---|---|---|---|
äkkilähtöä |
Main menu
SEURAAVAT ÄKKILÄHDÖT
03.09 | Kreikka Parga | Helsinki | 14 pv | 1205€ |
03.09 | Kreikka Preveza | Helsinki | 7 pv | 220€ |
03.09 | Kreikka Preveza | Helsinki | 14 pv | 145€ |
04.09 | Bulgaria Burgas Airport | Helsinki | 14 pv | 95€ |
04.09 | Bulgaria Burgasin Burgasin rannikkoalue Määrittelemätön | Helsinki | 14 pv | 145€ |
04.09 | Bulgaria Burgasin Rannikko-Nessebar/Pomorie | Helsinki | 14 pv | 242€ |
04.09 | Kreikka Zakynthos | Helsinki | 14 pv | 95€ |
04.09 | Kreikka Zakynthos-määrittelemätön | Helsinki | 14 pv | 145€ |
04.09 | Kreikka Zakynthos-Tragaki | Helsinki | 14 pv | 286€ |
04.09 | Bulgaria Burgas Airport | Vaasa | 14 pv | 45€ |
ILMOITUS
VIIKON KYSYMYS
SUOSITUIMMAT MATKAKOHTEET
SATUNNAINEN MATKAKOHDE
SUOSITUIMMAT MATKATARINAT
SATUNNAINEN MATKATARINA
Saavuimme Berliiniin junalla, rautatieasema oli jo tuttu paikka, koska se on yksi...
Olen käynyt Unkarissa useamman kerran puolisoni kanssa, useimmiten olemme...
Majoituksessa säästäminen on todella tärkeää, koska se lohkaisee helposti...