Matkapuhelimen käyttö Euroopassa halpeni

Matkailijat ottanevat ilolla vastaan uudet hintakatot EU-alueen verkkovierailuille. Matkailijat ovat vuosikausia joutuneet pelkäämään puhelinlaskun suuruutta varsinkin pidempien matkojen jäljiltä. EU on kuitenkin vuodesta 2012 määritellyt maksimihintoja verkkovierailuiden aikana, nyt voimaan astuivat uudet alennetut maksimihinnat ja etenkin mobiilidatan käyttö muuttuu merkittävästi aiempaa edullisemmaksi.

älypuhelin

Uusi verkkovierailujen hintakattoasetus EU:n alueelle astui voimaan 1.7.2014. Sekä puheluiden, että viestien hinnat alenivat merkittävästi, mutta erityisesti mobiilidatan hinta koki romahduksen, kun uusi maksimihinta laski jopa alle 50 prosenttiin aiemmasta.

Uudet puhelujen, tekstiviestien ja datasiirron enimmäishinnat EU:n alueella ovat (ALV 0):

Ulkomailla soitetut puhelut 0,19 €/min
Ulkomailla vastaanotetut puhelut 0,05 €/min
Ulkomailla lähetetyt tekstiviestit 0,06 €/kpl
Datasiirto 0,20 €/Mt

Suomalaiselle kuluttujalle hintoihin lisätään ALV 24% jolloin verolliseksi hinnaksi tulee:

Puhelun soittaminen 0,2356 €/min,
Puhelun vastaanotto 0,062 €/min,
Tekstiviestin lähetys 0,0744 €/kpl,
Tiedonsiirto 0,248 €/Mt

Etenkin datan hinnanalennuksella on haluttu huomioida ihmisten lisääntynyt mobiililaitteiden käyttö. Nykyisillä hinnoilla esimerkiksi muutaman lomakuvan lähettäminen sosiaaliseen mediaan tai uutisten lukeminen ei aiheuta enää massiivista laskua. Uusien hintojenkin jälkeen on syytä muistaa, että raskaampi tiedonsiirto voi edelleen aiheuttaa merkittäviä kuluja, esimerkiksi yhden gigan tiedosiirto tulee maksamaan lähes 250 euroa.

Erityisesti datan hinnassa alennuksia myös muualle maailmaan

Nämä hinnat ovat tietenkin maksimihintoja ja operaattorit voivat toki tarjota edullisempiakin hintoja. Monet operaattorit ovatkin heränneet kuluttajien tarpeeseen päästä käyttämään mobiililaitteitaan myös ulkomaanmatkoilla ja ovat alentaneet suosittujen matkakohteiden roaming-hintoja. Esimerkiksi Saunalahti on tiputtanut sellaisten suosittujen kohteiden kuin Thaimaan, Yhdysvaltojen ja Turkin datansiirtohinnan lähelle Euroopan tasoa, sen ollessa nykyään 0,29 €/Mt.

Hintakatto suojaa ikäviltä yllätyksiltä

EU-alueella matkapuhelinoperaattorit ovat velvoitettuja ilmoittamaan tekstiviestitse soitettujen ja vastaanotettujen puhelujen, sekä tekstiviestien ja datasiirron hinnoista kyseisessä EU-maassa, kun kuluttaja siirtyy maasta toiseen.

Lisäturvaa antaa maailmanlaajuinen hintakatto datasiirroille, joka sitoo EU-alueen puhelinoperaattoreita. Hintakattosäännöksen ansiosta datansiirron tulee keskeytyä automaattisesti kun sen arvo ylittää 50 euroa (+ALV). Tämän hintakaton tulee olla voimassa automaattisesti ellei asiakas ole sopinut operaattorin kanssa toisin. Lisäksi operaattorin tulisi ilmoittaa asiakkaalle, kun 80% hintakatosta on täyttynyt.

Mahdollisissa ongelmatilanteissa kannattaa ensisijaisesti olla yhteydessä omaan operaattoriin ja sopia asiasta suoraan heidän kanssaan. Mikäli asia ei ratkea suoraan operaattorin kanssa, niin kuluttaja voi olla yhteydessä asiasta vastaavaan viranomaiseen, joka on Suomessa viestintävirasto: www.viestintavirasto.fi. Linkit muiden EU-maiden viestintäviranomaisten verkkosivuille: http://berec.europa.eu/eng/links Suomessa kuluttaja saa kiistatilanteissa apua myös Kilpailu- ja kuluttajavirastosta: http://www.kkv.fi/

Lähteet:
http://europa.eu/index_fi.htm
www.viestintavirasto.fi
http://www.kkv.fi/
http://berec.europa.eu/

Arvostele tämä sisältö

Ilmoitus

Uusimmat artikkelit

Myanmar - Bagan
Kolme kovaa - näissä kaikki eivät ole vielä käyneet! | Artikkeli
Onko Aurinkorannikko koluttu perinpohjin? Joko Thaimaa on nähty? Haluatko mennä sinne, minne suurin osa matkailijoista ei vielä ole löytänyt? Äkkilähtö.fi tarjoilee inspiraation lähteeksi kolme hyväksi havaittua aluetta...
Äkkilähdön hostellitärpit keväälle 2015 | Artikkeli
Äkkilähdön toimitus kiertää aktiivisesti maailmaa ja samalla tulee koluttua majoitus jos toinenkin. Tässä kevään hostellitärpit omatoimimatkaajille (jokainen on Äkkilähdön toimituksen puolesta testattu luokassaan erinomaiseksi).
älypuhelin
Matkapuhelimen käyttö Euroopassa halpeni | Artikkeli
Matkailijat ottanevat ilolla vastaan uudet hintakatot EU-alueen verkkovierailuille. Matkailijat ovat vuosikausia joutuneet pelkäämään puhelinlaskun suuruutta varsinkin pidempien matkojen jäljiltä. EU on kuitenkin vuodesta 2012...
Brasilia - Thomás (CC BY 2.0)
Jalkapallon MM-kisoja fiilistelemään Brasiliaan - ei se... | Artikkeli
Monet uutislähteet ovat kertoneen Brasilian MM-kisojen alla, että lennot ja majoitus maksavat hävyttömän paljon ja erityisesi Rio de Janeiroon matkustaminen on tällä hetkellä lähes mahdottoman kallista lystiä. Onko asia tosiaan näin?
wc-paperi
Turistiripuli - kuinka välttää se ja kuinka selvitä siitä | Artikkeli
Turistiripuli on yksi yleisimmistä matkailijoita vaivaavista vitsauksista, Pahimmillaan tämä ikävä vaiva saattaa pilata koko loman, sillä matkasta on vaikea nauttia, jos lähimmän toiletin on löydyttävä 10 metrin säteeltä. On kuitenkin...

Uusimmat matkakohteet

Halonginlahti | Matkakohteet

Halongin lahti on juuri yhtä pysäyttävä kokemus kuin valokuvista voisi päätellä. Sen maisemat ovat sen verran autenttisia että omaa rauhaansa hakevan reppureissaajankin kannattaa vakavasti harkita Halongille suuntaamista.

Tunis | Matkakohteet

Tunisin matkailuvaltteja ovat läheiset Karthagon rauniot, maan suurin moskeija Zitouna sekä vanhan kaupungin eloisat basaarit. Tunis on kelpo kohde muutaman päivän kaupunkilomalle.

Sousse | Matkakohteet

Sousse on loistokohde rantalomalle Välimeren etelärannoilla. Pohjoisafrikkalainen kulttuuri sekä edullinen hintataso vetävät vuodesta toiseen enemmän turisteja nautiskelemaan Tunisian auringosta.

Monastir | Matkakohteet

Välimeren rannalla Tunisiassa sijaitseva Monastir on monen suomalaisen suosikkikohde rantalomalle. Halvat lennot Monastiriin ja varaus mukavasta hotellista piristävät kotoista räntäsadetta kummasti!

Pattaya | Matkakohteet

Thaimaan Pattaya kätkee sisäänsä uskomattoman määrän aktiviteetteja ja viihdettä jokaiseen makuun. Monet alueella asuvista Pattayan suomalaisista ovat ihastuneet alueeseen ikihyviksi, hankkineet oman asunnon Pattayalta, eivätkä...

Uusimmat matkatarinat

Iki-ihana Kööpenhamina | Matkatarina
Tanskan pääkaupunki Kööpenhamina elää suosionsa huipulla. Sen lisäksi, että Kööpenhamina on valittu useaan otteeseen maailman parhaaksi kaupungiksi asua, houkuttelee se turisteja turvallisuutensa ja mielenkiintoisten tapahtumien,...
Historian ihmeitä Kambodzassa | Matkatarina
Siem Reapin kaupungin kupeessa sijaitseva Angkor Watin temppelialue on yksi historian vähemmän tunnetuista ihmeistä.
Viininmaistelua Unkarin Tokajissa | Matkatarina
Viimeisimmällä reissullamme Unkariin päätimme puolisoni kanssa viettää muutaman yön Tokajin kuuluisalla viinialueella.
päiväseltään Berliinissä | Matkatarina
Pannaas ensin juttu pikareissusta Berliiniin 20.7(21.7), joka sai alkunsa siitä kun yksi työkaveri(antsu) siellä oli keväällä ja eksyili Tegelin kentällä paluumatkalla, joten minun piti lähteä tutkimaan paikkoja. Ja yx kaveri(Esko)...
Lentämisen ilot ja murheet! | Matkatarina
Monilla ihmisillä, varsinkin niillä, jotka lentävät harvoin, on suuria ja jopa romanttisia ajatuksia lentämisestä. Mutta nykyään lentäminen yksinkertaisesti on vain ja ainoastaan siirtymistä paikasta A paikkaan B.

Äkkilähdöt

LÄHTÖPÄIVÄ VÄLILLÄ  -        KESTO      


Valitettavasti kohteeseen ei ole juuri nyt saatavilla äkkilähtöjä.

Hae suoria lentoja hyödyntämällä lentohakua.LÄHTÖPV. MAA| KAUPUNKI|HOTELLI LÄHTÖKAUPUNKI JÄRJESTÄJÄ KESTO|HINTA
äkkilähtöä