Taskuvarkaus - kuinka välttyä siltä

Moni on sen uhriksi joutunut, lähes kaikkia matkailijoita se mietityttää, se on siellä missä turistikin, se on tietenkin taskuvaras. Taskuvarkauden uhriksi joutuminen on ikävää, pahimmillaan se pilaa koko loman ja fiiliksen. Äkkilähtö haluaa auttaa matkailijaa ja hankaloittaa taskuvoron elämää, joten tässä se on: opas taskuvarkaaksi joutumisen ehkäisyyn.

taskuvarkaus - SpirosK photography (CC BY-SA 2.0)

Pukeutuminen

Pukeutumisen perussääntö taskuvarkaita vältellessä on, että älä näytä rikkaammalta kuin on tarpeen. Hieman nurhruisissa perusryysyissä kulkeva reissaaja kun on inhalle taskuvarkaalle merkittävästi epäkiinostavampi uhri, kuin merkkipuvussa kulkeva juppituristi. Myös rolexit ranteissa ja timangikorut kaulassa ansaitsevat takuuvarmasti pitkäkyntisen herpaantumattoman huomion. Tämä sääntö pätee sitä voimakkaammin, mitä köyhemmällä alueella ollaan.

Sulaudu joukkoon. Valkeat tennissukat sandaaleilla, vaaleat reisitaskushortsit, lyhythihainen ja kirjava kauluspaita, paikallinen matkamuistolippis, kevyesti palanut iho, sekä pullottava vyölaukku = turisti! Edellä mainittu kuvaus on toki kärjistetty stereotypia, mutta maailmalla näkee yllättävän usein yllättävän stereotyyppisiä turisti-hahmoja. Mikäli haluat välttää taskuvarkaan uhriksi joutumisen, niin kannattaa mahdollisuuksien mukaan sulautua paikallisen väestön tyyliin, koska taskuvarkaat tietävät, että turistilla on usein keskimääräiseen paikalliseen verrattuna enemmän rahaa mukanaan, joten hän on myös parempi uhri.

Tavaroiden sijoittelu

Taskuvarkaan uhriksi joutumista voi ehkäistä järkevällä tavaroiden sijoittelulla ja mikäli se pirulainen silti iskee, niin ainakin vahingot ovat siedettävämmät. Ajattele mihin arvotavarat laitat, mieti mihin mahdollisella pitkäkyntisellä on helpompi päästä ja mihin ei. Perusperiaate on, että pidä arvokkaimmat esineesi mahdollisimman lähellä kehoasi ja mielellään etupuolellasi. Farkkujen etutaskusta on todella paljon vaikeampi saada esimerkiksi lompakko huomaamatta, kuin takataskusta. Jos sinulla on esimerkiksi kaupungilla päiväreppu mukanasi, niin laita sinne vain tavaroita, joita olet valmis menettämään. Monet reppumatkailijat, varsinkin huomattavan köyhille ja hieman epävakaammille alueille matkaavat saattavat mennä niinkin pitkälle, että ompelevat muutaman salataskun kledjuihin ja sijoittelevat tärkeimmät jutut niihin.

Mikäli pidät arvokkaampaa tavaraa olkalaukussa, niin älä jätä sitä tavaraa heti päällimmäiseksi ensimmisen läpän taakse vaan mielellään vaikkapa laukun sisällä olevaan suljettavaan taskuun. Muutenkin laukun kanssa kannattaa käyttää järkeä, tämä koskee varsinkin naisia, jotka usein kuljettavat lähes kaikkia tavaroitaan laukussa. Olkalaukku kannattaa lähes aina pitää etupuolella ja varsinkin väentungoksessa vielä varmuudeksi pitää kättä sen päällä.

Apuvälineet

Rahavyö on taskuvarkaiden inhokki numero yksi. Jos siis haluat pelata tosissaan varman päälle, niin laita arvokkain omaisuus (yleensä: passi, luotto/pankkikortti ja suuremmat rahamäärät) rahavyöhön. Rahavyö sijoitetaan yleensä housujen sisälle ja siten taskuvarkaan on käytännössä mahdoton päästä siihen käsiksi. Myös paidan sisään sijoitettavia rahapussukoita monet käyttävät. Muita apuvälineitä ovat erilaiset reppuun tunkeutumista vaikeuttavat systeemit, esimerkiksi turvaverkko tai pieni riippulukko. Itse tosin olen hieman sitä mieltä, että nämä viimeiseksi mainitut helposti vain kiinnittävät turhaa huomiota ja olenkin henkilökohtaisesti sen koulukunnan miehiä, että repussa kannetaan ainoastaan sellaista tavaraa, mitä ollaan valmis menettämään.

Raha ja arvoesineet

Älä kanna enempää rahaa mukanasi kuin on pakko. Myös muut turhat arvoesineet kannattaa jättää suosiolla kotiin, matkallasi tuskin välttämättä tarvitset esimerkiksi kulta/timantti-koruja. Tämä sääntö ei tietenkään estä taskuvarkauksia, mutta minimoi mahdolliset vahingot. Lisäksi kaikki tärkeä tai arvokas omaisuus mitä olet mukaan ottanut, kuten luotto/pankkikortti ja passi kannattaa suosiolla jättää hotellin/hostellin turvasäilöön (tällainen löytyy todella monesta paikasta) aina kun sen ei ole pakko olla mukana.

Koijarit ja huijarit

Monet taskuvarkaat ovat ovelia ja saattavat käyttää erilaisia tekniikoita päästäkseen käsiksi sinisilmäisen turistin omaisuuteen. Joskus taskuvarkaat saattavat käyttää hämäystä, jotta matkailijan rahat olisi helpompi viedä. Joskus taskuvarkaat toimivat jopa tiimeinä, jolloin toinen hämää ja toinen näpistää. Mikäli siis joudut matkalla yllättäen jonkun kanssa tekemisiin ja tilanne tuntuu sinusta oudolta, niin suhtaudu terveen skeptisesti asiaan. Tämän neuvon kanssa pitää kuitenkin olla tarkkana, jotta ei kyynisty liikaa. Eli älä rupea paranoidiksi, sillä joka puolella maailmaa suurin osa ihmisistä on joka tapauksessa mukavia, vilpittömiä ja avuliaita. Älä anna matkasi mennä pilalle epäilemällä kaikkia ja kaikkea.

Päihteet

Päihtynyt uhri on taskuvarkaalle helpompi, kuin selvä ja skarppi. Mikäli siis lähdet kuppia kallistamaan, niin ota mukaan vain sen verran rahaa, kuin olet valmis juomaan/hävittämään.

Julkiset kulkuneuvot ja turistiryysikset

Taskuvarkaat noudattavat tarjonnan lakeja, missä on paljon ihmisiä ja turisteja, niin siellä on myös taskuvarkaita. Pienessä Etelä-Ranskalaisessa vuoristokylässä tuskin tarvitsee taskuvarkaista huolehtia, mutta suurkaupungin huippunähtävyyksien turistiryysiksessä taskuvarkauden riski on aina läsnä. Joten suhteuta aina skarppiutesi ja toimintasi taso siihen, missä olet. Esimerkiksi ruuhka-aikaan suurkaupungin julkisessa matkustavan kannattaa mahdollisuuksien mukaan istua, koska etutaskuille ei silloin ole pääsyä. Jos joudut julkisessa kulkuneuvossa seisomaan, niin hyvä kikka on pitää käsiä taskuissa, joissa ne arvoesineet ovat. Edellä mainittu kikka on loistava myös suurkaupunkien nähtävyyksillä ja muissakin ryysiksissä. Olkalaukusta kannattaa tottakai pitää erityishuolta niin julkisessa, kuin väenpaljoudessakin.

Loppusanat

Näillä keinoin olen itse onnistunut selviämään suurkaupunkien ruuhkissa, Pariisin metroissa, Barcelonan La Ramblasilla, Itä-Euroopassa ja Balkanilla joutumatta vielä kertaakaan tahtomattani laittoman omaisuudensiirron uhriksi. Tämän oppaan lukeneilla haluan vielä tähdentää, että liian skeptiseksi ei saa ruveta. Älä siis anna lomasi mennä pilalle sen takia, että mieltäsi jäytää jatkuvasti taskuvarkauden uhriksi joutumisen pelko. Varsinkin ensimmäisiä kertoja matkoilla ollessaan kannattaa tottakai miettiä hieman näitä neuvoja, jotta loma ei mene pilalle ilkeän voron takia, mutta pian näistä käytännöistä tulee rutiineja, joita noudattaa huomaamattaan, ilman mitään stressiä. Joten, varo taskuvarkaita, mutta nauti matkailusta, äläkä anna myöskään (taskuvarkauden) pelon pilata lomaasi.

Kuva:
SpirosK photography (CC BY-SA 2.0)
https://www.flickr.com/photos/spirosk/7702797422/in/photostream/

Arvostele tämä sisältö

Ilmoitus

Uusimmat artikkelit

Myanmar - Bagan
Kolme kovaa - näissä kaikki eivät ole vielä käyneet! | Artikkeli
Onko Aurinkorannikko koluttu perinpohjin? Joko Thaimaa on nähty? Haluatko mennä sinne, minne suurin osa matkailijoista ei vielä ole löytänyt? Äkkilähtö.fi tarjoilee inspiraation lähteeksi kolme hyväksi havaittua aluetta...
Äkkilähdön hostellitärpit keväälle 2015 | Artikkeli
Äkkilähdön toimitus kiertää aktiivisesti maailmaa ja samalla tulee koluttua majoitus jos toinenkin. Tässä kevään hostellitärpit omatoimimatkaajille (jokainen on Äkkilähdön toimituksen puolesta testattu luokassaan erinomaiseksi).
älypuhelin
Matkapuhelimen käyttö Euroopassa halpeni | Artikkeli
Matkailijat ottanevat ilolla vastaan uudet hintakatot EU-alueen verkkovierailuille. Matkailijat ovat vuosikausia joutuneet pelkäämään puhelinlaskun suuruutta varsinkin pidempien matkojen jäljiltä. EU on kuitenkin vuodesta 2012...
Brasilia - Thomás (CC BY 2.0)
Jalkapallon MM-kisoja fiilistelemään Brasiliaan - ei se... | Artikkeli
Monet uutislähteet ovat kertoneen Brasilian MM-kisojen alla, että lennot ja majoitus maksavat hävyttömän paljon ja erityisesi Rio de Janeiroon matkustaminen on tällä hetkellä lähes mahdottoman kallista lystiä. Onko asia tosiaan näin?
wc-paperi
Turistiripuli - kuinka välttää se ja kuinka selvitä siitä | Artikkeli
Turistiripuli on yksi yleisimmistä matkailijoita vaivaavista vitsauksista, Pahimmillaan tämä ikävä vaiva saattaa pilata koko loman, sillä matkasta on vaikea nauttia, jos lähimmän toiletin on löydyttävä 10 metrin säteeltä. On kuitenkin...

Uusimmat matkakohteet

Halonginlahti | Matkakohteet

Halongin lahti on juuri yhtä pysäyttävä kokemus kuin valokuvista voisi päätellä. Sen maisemat ovat sen verran autenttisia että omaa rauhaansa hakevan reppureissaajankin kannattaa vakavasti harkita Halongille suuntaamista.

Tunis | Matkakohteet

Tunisin matkailuvaltteja ovat läheiset Karthagon rauniot, maan suurin moskeija Zitouna sekä vanhan kaupungin eloisat basaarit. Tunis on kelpo kohde muutaman päivän kaupunkilomalle.

Sousse | Matkakohteet

Sousse on loistokohde rantalomalle Välimeren etelärannoilla. Pohjoisafrikkalainen kulttuuri sekä edullinen hintataso vetävät vuodesta toiseen enemmän turisteja nautiskelemaan Tunisian auringosta.

Monastir | Matkakohteet

Välimeren rannalla Tunisiassa sijaitseva Monastir on monen suomalaisen suosikkikohde rantalomalle. Halvat lennot Monastiriin ja varaus mukavasta hotellista piristävät kotoista räntäsadetta kummasti!

Pattaya | Matkakohteet

Thaimaan Pattaya kätkee sisäänsä uskomattoman määrän aktiviteetteja ja viihdettä jokaiseen makuun. Monet alueella asuvista Pattayan suomalaisista ovat ihastuneet alueeseen ikihyviksi, hankkineet oman asunnon Pattayalta, eivätkä...

Uusimmat matkatarinat

Iki-ihana Kööpenhamina | Matkatarina
Tanskan pääkaupunki Kööpenhamina elää suosionsa huipulla. Sen lisäksi, että Kööpenhamina on valittu useaan otteeseen maailman parhaaksi kaupungiksi asua, houkuttelee se turisteja turvallisuutensa ja mielenkiintoisten tapahtumien,...
Historian ihmeitä Kambodzassa | Matkatarina
Siem Reapin kaupungin kupeessa sijaitseva Angkor Watin temppelialue on yksi historian vähemmän tunnetuista ihmeistä.
Viininmaistelua Unkarin Tokajissa | Matkatarina
Viimeisimmällä reissullamme Unkariin päätimme puolisoni kanssa viettää muutaman yön Tokajin kuuluisalla viinialueella.
päiväseltään Berliinissä | Matkatarina
Pannaas ensin juttu pikareissusta Berliiniin 20.7(21.7), joka sai alkunsa siitä kun yksi työkaveri(antsu) siellä oli keväällä ja eksyili Tegelin kentällä paluumatkalla, joten minun piti lähteä tutkimaan paikkoja. Ja yx kaveri(Esko)...
Lentämisen ilot ja murheet! | Matkatarina
Monilla ihmisillä, varsinkin niillä, jotka lentävät harvoin, on suuria ja jopa romanttisia ajatuksia lentämisestä. Mutta nykyään lentäminen yksinkertaisesti on vain ja ainoastaan siirtymistä paikasta A paikkaan B.

Äkkilähdöt

LÄHTÖPÄIVÄ VÄLILLÄ  -        KESTO      


Valitettavasti kohteeseen ei ole juuri nyt saatavilla äkkilähtöjä.

Hae suoria lentoja hyödyntämällä lentohakua.LÄHTÖPV. MAA| KAUPUNKI|HOTELLI LÄHTÖKAUPUNKI JÄRJESTÄJÄ KESTO|HINTA
äkkilähtöä