Lämpötila vaihtelee 29-36 asteen välillä. Hotelleissa ja ravintoloissa on hieman...
Tiibet
Äänestä
Kartta
Kohdetiedot pähkinänkuoressa
Valtio: | Kiina |
Asukasluku: | - |
Metropolialueen asukasluku: | - |
Aikavyöhyke: | UTC+8 |
Kesäaika: | ei käytössä |
Aikaero Suomeen: | +6 (kesäaikaan +5) |
Valuutta: | renminbi eli yani (¥) (CNY) (epävirallisesti (RMB)) |
Pinta-ala: | n. 2 000 000 km² |
Viralliset kielet: | tiibetin kieli |
Ilmoitus
Aktiviteetit tässä kohteessa
-
Aktiiviloma • Historia • Nähtävyydet • Kaukomatkat • Kiipeily • Luontoloma • Patikointi • Retkeily • Vaellus
- Yleistietoa Tiibetistä
- Matkustusluvat Tiibetiin
- Sää ja sesongit Tiibetissä – Ikuista lunta vaiko auringon valtakunta?
- Kulkuyhteydet Tiibetissä – Lennot, rautatie sekä paikallisliikenne
- Nähtävyyksiä ja tekemistä Tiibetissä – Uskomatonta luontoa ja muinaisia temppeleitä
- Hintataso Tiibetissä – Hotellit, matkustus ja ravintolat
- Elämysmatka Tiibetiin – Maailman katto ei jätä ketään kylmäksi
Nykyään Tiibet on matkakohteena helpommin lähestyttävissä kuin koskaan, kiitokset toimivien lentoyhteyksien sekä maailman korkeimman rautatien. Toisaalta alueen eristyneisyys ja salamyhkäisyys on edelleen todellisuutta – tällä hetkellä tosin vapaata turismia kaikin keinoin hillitsevän Kiinan kommunistihallituksen toimesta.
2000-luvun Tiibet on silmin nähden ylpeä historiastaan. Rukousliput liehuvat tuulessa, muinaisiin luostareihin hakeutuvat pyhiinvaeltajat taittavat satojen kilometrien matkoja kuvankauniissa maisemissa, ja jylhät vuoret kohoavat majesteettisina paimentolaisten laidunmaiden yllä.
Kolikon toinen puoli on alueen yhä kasvava kiinalaisvaikutus, joka taasen tuhoaa vanhoja traditioita talouskehityksen tieltä minkä ehtii. Tiibetiin kannattaakin suunnata ehdottomasti pikimmiten, sillä matkailijan kannalta alueen kehitys on vähintäänkin hälyttävää.
Yleistietoa Tiibetistä
Tiibet sijaitsee Länsi-Kiinassa, Tiibet-Qinghain ylängöllä. Tämä artikkeli keskittyy Tiibetin itsehallintoalueelle (englanninkielinen lyhenne TAR), vaikkakin ennen kiinalaisten valtaussotaa Tiibet käsitti laajoja alueita nykyisten Sichuanin, Qinghain sekä Yunnanin provinsseista. Tiibetin itsehallintoalueella asuu noin 3 miljoonaa ihmistä.
Kiinan kansanarmeijan marssittua Tiibetiin 1950-luvulla Tiibetin eristäytynyt kulttuuri avattiin auki varsin väkivaltaisesti. Maan hengellinen ja poliittinen johtaja Dalai-lama on ollut tästä lähtien maanpaossa, eivätkä kolonialistien elkein hallinnoivat kiinalaiset ole onnistuneet voittamaan tiibetiläisten luottamusta. Poliittinen tilanne on hyvin tulenarka, ja aika-ajoin se purkautuu levottomuuksina, kuten laajasti uutisoidut vuoden 2008 kevään mellakat osoittivat.
Matkailijan kannalta Tiibet on varsin kahtiajakoinen paikka. Toisaalta läsnä on muinaiset tiibetinbuddhalaiset tavat sekä uskomukset, toisaalta ultramoderni kiinalainen elämänmeno. Suuri osa Tiibetin kulttuuriaarteista on järjestelmällisesti tuhottu 1950-luvulta lähtien, vaikkakin nykyään hallitus tukee historiallisia aarteita turistivirtojen säilyttämiseksi. Tiibet on kuitenkin malliesimerkki siitä, miten kansan oma kulttuuri voi säilyä varsin äärimmäisissä oloissa, ja sieltä löytyy paljon uskomatonta nähtävää oikein asennoituneelle turistille.
Tiibetissä puhutaan useita eri tiibetin murteita. Kaupungeissa suurin osa populaatiosta alkaa olla kiinalaista, joten turisti pärjää myös mandariinikiinalla erittäin hyvin. Kaikki paikannimet ilmaistaan paitsi kiinalaisin merkein, myös vähintään yhdellä tiibetin murteella. Esimerkiksi Shigatsen kaupunki saattaa esiintyä myös romanisoidussa kiinalaisasussaan Rikeze tai jollakin muulla tavalla.
Matkustusluvat Tiibetiin
Suuri osa Tiibetiin saapuvista matkaajista on kiinalaisia turistiryhmiä. Ulkomaisia turisteja saapuu myös jonkin verran, vaikka lupakäytännöt sekä rajoitukset haittaavatkin matkustusta jonkin verran. Tiibetinmatkailun sujuvuus riippuu paljon poliittisesta tilanteesta: esimerkiksi Pekingissä pidetyt puoluekokoukset saattavat vaikeuttaa liikkumista sekä nähtävyyksien kiertämistä huomattavasti.
Tiibetiin vaaditaan viisumin kaltainen ”Tiibet-lupa”, joita järjestävät lisensoidut matkatoimistot. Luvan voi hankkia miltei mistä tahansa ympäristöseutujen suurkaupungeista. Monet matkaajat hankkivat Tiibet-lupansa jo Pekingistä, ja puksuttavat junalla koko matkan itärannikolta asti.
Tiibet-lupa maksaa tilanteesta riippuen 100-500 yuania. Luvan hankkimiseksi saattaa joutua todistamaan, että matkaa Tiibetissä lisensoidun oppaan seurassa. Omatoiminen matkailu Tiibetissä on ulkomaalaiselle vaikeaa. Ilman lupaakin voi toki matkustaa, mutta tarkastuspisteitä on ripoteltu varsin säännöllisin välimatkoin ympäri Tiibetiä.
Sää ja sesongit Tiibetissä – Ikuista lunta vaiko auringon valtakunta?
Tiibetiä ei turhaan kutsuta maailman katoksi. Qinghai-Tiibetin ylänkö sijaitsee keskimäärin 4000 m korkeudessa. Ilmasto on kuitenkin mainettaan lämpimämpi sekä yleistä mielikuvaa vähälumisempi. Aurinko paistaa ylängöllä armotta, ja aurinkovoiteet kannattaa ehdottomasti pakata matkaan.
Parhaat sesongit Tiibetissä vierailemiseen ovat kevät ja syksy. Syys-lokakuu ovat usein kirkkaimmat, jolloin vuorijonot näkee koko henkeä salpaavassa kauneudessaan. Kevätkuukaudet maaliskuusta eteenpäin ovat suosittua aikaa Mt. Everestin valloittamiseen. Suurin osa sateista ajoittuu heinä-elokuulle.
Vuodenajasta riippumatta nyrkkisääntönä Tiibetissä matkaavan kannattaa muistaa jatkuva sääolojen vaihtelu. Talvellakin lämpötila, alueesta riippuen, saattaa pyöriä nollan tuntumassa mutta sitten tippua äkisti paukkupakkasille. Tiibetin länsi- ja pohjoisosat ovat korkeammalla, ja vastaavasti muuta aluetta viileämmät.
Matkaajan kannattaa huomioida tiettyjä juhlapyhiä matkatessaan Tiibetiin. Kotimaanmatkailu Tiibetiin on erittäin suosittua, ja kiinalaiset suuntaavat sinne erityisesti omien juhlapyhiensä aikaan. Tiibetiläiset juhlat, kuten tammi-helmikuussa vietettävä uusivuosi ovat varsin railakasta aikaa suuremmissa kaupungeissa kuten Lhasa ja Shigatse.
Kulkuyhteydet Tiibetissä – Lennot, rautatie sekä paikallisliikenne
Kulkuyhteydet Tiibetiin ovat nyt paremmat kuin koskaan. Vuonna 2006 avattu Qinghai-Tiibet junarata kuljettaa matkustajia Pekingistä, Chengdusta ja muista suurkaupungeista Tiibetiin jatkuvalla syötöllä. Junamatka Pekingistä kestää noin 2 päivää, ja kustantaa halvemmassa nukkumavaunussa alle 1000 yuania.
Lhasassa on myös lentokenttä, jonne löytyy lentoja muun muassa Sichuanin pääkaupungista Chengdusta. Halvat lennot Tiibetiin kustantavat Chengdusta noin 2000 yuania. Lentoliput Tiibetiin järjestyvät myös monista matkatoimistoista vaikkapa Pekingistä. Lentäen saapuen korkeaan ilmanalaan sopeutuminen on varsinainen shokki elimistölle, joten kannattaa muistaa ottaa rauhassa pari päivää Lhasassa.
Tiibetiin kulkee kolme tietä, joista ainoastaan Qinghain Golmudista kulkeva on ulkomaalaisille virallisesti auki. Seikkailijat suuntaavat Tiibetiin varsin riskialttiita reittejä Pohjois-Yunnanista tai Xinjiangista Yechengin kaupungista. Monen seikkailu tosin katkeaa ennen kuin ehtii alkaakaan kiinalaisten rajavartijoiden yli-innokkaan kyttäyksen seurauksena.
Julkinen liikenne Tiibetissä on kaupunkeja lukuun ottamatta varsin olematonta. Lhasan, Shigatsen ja joidenkin muiden kaupunkien välillä kulkee joitakin minibusseja, jotka tosin eivät monesti huoli länsimaisia kyytiinsä paitsi Lhasaan kulkeville reiteille. Busseja kulkee silloin tällöin myös Luoteis-Tiibetiin. Kiinalaisessa sleeper-bussissa matkaaminen kestää useita päiviä, olosuhteista riippuen.
Kätevin (ja hallituksen suosimin) tapa matkustaa Tiibetissä on vuokrata jeeppi ja opas. Jeeppiporukan kokoaminen esimerkiksi Lhasassa onnistuu yleensä parissa päivässä. Oppaaksi kannattaa suosia paikallisväestöä, jotka ovat usein kiinalaisia paremmin selvillä alueen historiasta sekä kiinnostavista seikoista. 3-4 päivän jeeppireissu Tiibetissä maksaa noin 4000 yuania, ja autoon mahtuu mukavasti neljä henkeä.
Kaupungeissa operoi kiinalaisten ajamia takseja, jotka laskuttavat 10 yuanin kertamaksun. Lhasassa pyörii myös hyvin turisti-orientoituneita riksoja, joiden kanssa hinnasta tulee sopia joka kerta erikseen.
Polkupyöräily on suosittu tapa nähdä Tiibet. Fillari kannattaa tuoda mukana, paikan päältä löytyy melko heppoista kalustoa.
Nähtävyyksiä ja tekemistä Tiibetissä – Uskomatonta luontoa ja muinaisia temppeleitä
Suosittua nähtävää ja tehtävää lomalla Tiibetissä:
- Retki pitkin Nepalin ja Tiibetin yhdistävää Friendship highwayta on kokemisen arvoinen. Matkaa kertyy noin 1000 km uskomattomissa maisemissa.
- Tiibetin pääkaupunki Lhasa on valitettavast kovaa vauhtia muuttumassa kiinalaisten huvipuistoksi. Kaupungissa on kuitenkin edelleen muutama ehdoton kohde, joita ei sovi sivuuttaa. Lhasaan tutustuminen kannattaa aloittaa historiaa sykkivältä Barkhor-kadulta.
- Lhasassa sijaitseva Potala on Dalai-laman entinen hallintorakennus. Uskomaton kompleksi hallitsee omissa korkeuksissaan Lhasan yllä.
- Jokhangin temppeli on tiibetinbuddhalaisuuden pyhin paikka. Uskonelämä on käsinkosketeltavaa tässä 647 rakennetussa pyhätössä. Yksi Lhasan tunnelmallisimmista nähtävyyksistä.
- Tiibetin toiseksi suurin kaupunki Shigatse kätkee sisäänsä muun muassa ”pikku-potalan” eli Tashilhunpo-luostarin sekä tunnelmallisen vanhan kaupungin.
- Tiibetinbuddhalaisille sekä hinduille pyhä Kailash-vuori on ehdoton kohde, jonka näkeminen on monelle yksi matkan kohokohtia. Kailashilla patikointiin kannattaa varata muutama päivä, ilmasto on suotuisin syksyllä.
- Tiibetin puoleinen Mt. Everestin syrjä on monen mielestä Nepalin puolta hulppeampi. Mt. Everestin kansallispuisto on ykköskohde, ja 6000 m korkeudessa sijaitseva base camp olennainen kokemus maailman katolla. Yövy luostarissa ja herää maailman kuuluisimpaan auringonnousuun.
- Tiibetiläisen kulttuurin syntysijat Yarlungin laaksossa ovat mainiota patikointiseutua.
Hintataso Tiibetissä – Hotellit, matkustus ja ravintolat
Tiibetin valuutta on Kiinan yuan. Käteistä ei matkalle tarvitse turhaan hamstrata, sillä suuremmista kaupungeista löytyy kiitettävästi käteisautomaatteja. Luottokortit toimivat vain harvoissa, turisteille suunnitelluissa paikoissa.
Tiibetissä hintataso on erittäin halpa. Eniten rahaa palaa matkustamiseen, sillä Tiibet levittäytyy varsin laajalle alueelle. Jeepin vuokraaminen maksaa noin 300 yuania päivässä hengeltä. Taksa veloitetaan tosin useimmiten kuljetun matkan, eikä ajan mukaisesti.
Halvat hotellit Lhasassa kustantavat noin 70 yuania yöltä. Tällä rahalla saa siistin kahden hengen huoneen ilman omaa vessaa. Tiibetistä löytyy yhä enemmän myös luksusta, joka on toki myös hinnoiteltu sen mukaisesti.
Paikallista ruokaa, esimerkiksi suosittuja momo-nyyttejä, syö jo noin 20 yuanin hintaan. Muita tutustumisen arvoisia paikallisia ruokia ovat thukpa-nuudelikeitto sekä härskiltä maistuva jakinvoitee. Kaikkialta Tiibetistä löytyy myös kiinalaista ruokaa, joka on usein paljon paikallista maukkaampaa. Retkille kannattaa varata mukaan retkimuonaa sekä vedenpuhdistustabletteja, sillä välimatkat ovat pitkiä ja ajoneuvojen rikkoutuminen yleistä.
Elämysmatka Tiibetiin – Maailman katto ei jätä ketään kylmäksi
Tiibet on jatkuvasti Suomessakin uutisissa poliittisen tilanteensa johdosta. Tiibetin kirkkaan auringon alla moiset maallisuudet kuitenkin unohtuvat, sillä alueelta löytyy niin paljon henkeä salpaavaa nähtävää.
Muinaiset stupat ja tiibetinbuddhalainen kulttuuri, maailman kuuluisimmat vuoret sekä ystävällinen paikallisväestö tekevät Tiibetistä loistavan lomakohteen, jota ei kannata sivuuttaa. Alueen kasvavan kiinalaisvaikutuksen vuoksi Tiibetiin kannattaa suunnata juuri nyt, ennen kuin muinainen tunnelma väistyy modernin kehityksen tieltä.
Artikkelin pääkuvat: reurinkjan (CC BY 2.0)
Ilmoitus
Äkkilähdöt
Valitettavasti kohteeseen ei ole juuri nyt saatavilla äkkilähtöjä.
Hae suoria lentoja hyödyntämällä lentohakua.
LÄHTÖPV. | MAA| KAUPUNKI|HOTELLI | LÄHTÖKAUPUNKI | JÄRJESTÄJÄ | KESTO|HINTA | |||
---|---|---|---|---|---|---|---|
äkkilähtöä |
Main menu
SEURAAVAT ÄKKILÄHDÖT
03.09 | Kreikka Parga | Helsinki | 14 pv | 1205€ |
03.09 | Kreikka Preveza | Helsinki | 7 pv | 220€ |
03.09 | Kreikka Preveza | Helsinki | 14 pv | 145€ |
04.09 | Bulgaria Burgas Airport | Helsinki | 14 pv | 95€ |
04.09 | Bulgaria Burgasin Burgasin rannikkoalue Määrittelemätön | Helsinki | 14 pv | 145€ |
04.09 | Bulgaria Burgasin Rannikko-Nessebar/Pomorie | Helsinki | 14 pv | 242€ |
04.09 | Kreikka Zakynthos | Helsinki | 14 pv | 95€ |
04.09 | Kreikka Zakynthos-määrittelemätön | Helsinki | 14 pv | 145€ |
04.09 | Kreikka Zakynthos-Tragaki | Helsinki | 14 pv | 286€ |
04.09 | Bulgaria Burgas Airport | Vaasa | 14 pv | 45€ |
ILMOITUS
VIIKON KYSYMYS
SUOSITUIMMAT MATKAKOHTEET
SATUNNAINEN MATKAKOHDE
SUOSITUIMMAT MATKATARINAT
SATUNNAINEN MATKATARINA
Saavuimme Berliiniin junalla, rautatieasema oli jo tuttu paikka, koska se on yksi...
Monilla ihmisillä, varsinkin niillä, jotka lentävät harvoin, on suuria ja jopa...
Tutkiskeltiin etukäteen myymälöitä netistä, koska siellähän ne näyttäisi nykyään...