Kolme kovaa - näissä kaikki eivät ole vielä käyneet!

Onko Aurinkorannikko koluttu perinpohjin? Joko Thaimaa on nähty? Haluatko mennä sinne, minne suurin osa matkailijoista ei vielä ole löytänyt? Äkkilähtö.fi tarjoilee inspiraation lähteeksi kolme hyväksi havaittua aluetta reittisuosituksineen ja käytännön vinkkeineen. Näissä paikoissa naapurisi ei luultavasti ole vielä käynyt!

Myanmar - Bagan

Balkan

Balkanin alue lienee viimeisiä laajamittaisen massaturismin välttäneitä Välimeren alueita (vaikkakin tilanne on nopeasti muuttumassa). Idän ja lännen vaikutteet sekoittuvat kiehtovasti niin historiassa, ruoka- ja juomakulttuurissa, kuin tunnelmassakin. Balkanille matkaava saattaa yllättyä positiivisesti alueen monipuolisuudesta; lekottele välimeren rannoilla, tutki upeita antiikin Rooman jäänteitä joista et ennen ollut kuullutkaan, patikoi maalauksellisessa luonnossa ja nautiskele alueen pääkaupunkien innovatiivisissa ravintoloissa ja baareissa.

Reittiehdotus 2-4 viikon matkalle: Belgradiin saa edullisisa menopaluulentoja, Balkanilla liikkumisessa bussit ovat vaihtoehto numero yksi. Täräytä bussilla Belgradista monipuoliseen Bosniaan, josta voit jatkaa sujuvasti, nykyään jo kovin suositulle, Kroatian rannikolle. Jatka matkaa etelää kohti ja nauti Montenegron rannikon postikorttimaisemista. Laskettele edelleen kiehtovaan ja eksoottiseen Albaniaan, josta voit jatkaa sisämaata kohti Makedonian historiallisiin kaupunkeihin ja upeisiin luontokohteisiin. Makedoniasta matkaamalla kohti pohjoista pääset takaisin Serbiaan, halutessasi voit pyörähtää Kosovon kautta.

Äkkilähdön pro-tipsit: Balkanilla toimiva bussijärjestelmä voi aluksi tuntua käsittämättömältä sekamelskalta, mutta älä hätäänny. Kun meinaat vaihtaa maisemaa, niin selvitä viimeistään edellisenä päivänä mistä bussit lähtevät haluamaasi määränpäähän. "Bussiasema" on usein kadunpätkä, jossa häärää paikallinen ajojärjestelijä, kunhan osaat sanoa kaupungin nimen mihin olet menossa, niin sinut autetaan kyllä oikeaan linjuriin. Paikalliset ovat matkailijoita kohtaan yleensä todella avuliaita. Jos sinussa on eräjorman vikaa ja kaipaat villiin luontoon niin ota huomioon, että Jugoslavian hajoamisen jälkeisten sotien takia joillain alueilla voi edelleen olla esimerkiksi räjähtämättömiä ammuksia ja miinoja, joten ennen trekkiä varmista alueen turvallisuus.

Kenelle sopii: Reppureissuhenkisille matkaajille, joilla riittää ymmärrystä sille, että asiat ei välttämättä suju aina ihan samalla tavalla kuin läntisimmässä Euroopassa. Kuitenkin varsin turvallista aluetta, jossa pärjäävät muutkin kuin HC-trävellerit, jos olet jo reppumatkaillut Euroopassa ja tykkäsit siitä, niin pärjäät varmasti myös Balkanilla ja luultavasti rakastut siihen.

Myanmar (Burma)

Onko Thaimaa, Vietnam ja Kamboza koluttu jo läpi? Miten olisi Myanmar (tunnetaan myös nimellä Burma) joka on viime vuosina ryhtynyt avaamaan oviaan myös matkailijoille. Tarjolla olisi koskemattominta Kaakkois-Aasian kulttuuria. Kansa joka jaksaa kaikkien vaikeuksienkin jälkeen hymyillä vilpittömästi. Turishuijaukset ja ukotukset loistavat lähestulkoon poissaolollaan. Paikallisten matkailijoita kohtaan osoittama ystävällisyys, mielenkiintoiset kaupungit ja upeat temppelit takaavat unohtumattomia kokemuksia.

Reittiehdotus 2-4 viikon matkaa varten: Helpoin tapa päästä kohteeseen Suomesta on ottaa edulliset lennot Bangkokiin, josta Air Asia liikennöi edelleen esimerkiksi Yangoniin ja Mandalayhin. Lennä Bangkokista Yangoniin ja ota maahan unohtumaton ensikosketus tässä elämää kuhisevassa, sykkivässä, jopa kaoottisessa suurkaupungissa. Jatka pohjoiseen Irrawaddy-jokea (suomeksi myös nimellä Iravadi) myötäillen. Pysähdy matkan varrella pienemmissä sympaattisissa kaupungeissa ja fiilistele paikallista meininkiä, hyviä pysähdyskohteita ovat esimerkiksi Pyay ja Magway. Jatka edelleen Baganiin, joka on maan turismin ykköskohde, mutta kaikessa eeppisyydessään pakkonähtävyys ja edelleen uskomattoman rauhallinen verrattuna useimpiin maailman turistirysiin. Edelleen pohjoista kohti mentäessä pääset maan toiseksi suurinpaan kaupunkiin Mandalayhin, josta järjestyy paluulennot Bankokiin.

Äkkilähdön pro-tipsit: Olitpa mies tai nainen, hanki paikallisten suosima longyi-lannevaate (miehille ja naisille löytyy omansa ja ne sidotaan eri tavalla), se on paitsi erittäin mukava, matkailijan päälle pukemana myös ainainen ilon aihe paikallisväestölle. Kuten niin monissa muissakin maissa, myös Myanmarissa bussit on joukkoliikennevälineiden kunkku, Yangon-Mandalay moottoritietä lukuunottamatta matkanteko on ihan oikeasti hidasta, jokaiseen (kartalla) 100 kilometrin matkaan menee yleensä useita tunteja. Varaa näille bussimatkoille lämmintä vaatetta mukaan, sillä jos ilmastointi toimii, niin se laitetaan yleensä aivan täysille.

Kenelle sopii: Kokeneemmille reissuruunille. Jos lähdet Myanmariin reppureissulle, niin moni asia on ihan aidosti tosi hankalaa, tietoliikenneyhteydet ovat erittäin heikot, sähkökatkot yleisiä, säätöä riittää ja moni asia saattaa saada kokemattoman matkailijan itkun partaalle. Suurimmassa osassa muuta Aasiaa omatoimimatkailu on hupia huoletonta verrattuna Myanmariin. Mutta jos nämä varoituksen sanat saavat matkakuumeesi vain nousemaan, niin palkkiona sinua odottaa uskomattomia kokemuksia tässä uskomattomassa maassa.

Georgia

Vieläkö on Kaukasia käymättä, lähde viinin synnyinsijoille Georgiaan ja enää ei ole. Omalaatuinen ja uniikki Georgia hurmaa aitoudellaan, nyt ei puhuta mistään massaturismikohteesta. Sijainnistaan huolimatta tunnelma on enemmän eurooppalainen, kuin aasialainen. Paikallinen väestö saattaa aidon kiinnostuneesti ihmetellä miksi olet maassa, vielä suurempi on ihmetys jos kerrot olevasi lomalla. Extreme-erkit keksivät varmasti tekemistä jylhän vuoristoisessa maassa. Kulinaristit voivat kruunata maukkaat ruuat laadukkailla viineillä, onhan maailman vanhin historiallinen todiste tästä jalosta juomasta löytynyt juuri nykyisen Georgian alueelta. Ja jos kulttuuri, historia tai aktiviteetit rupeavat puuduttamaan, niin ei muuta kuin nokka kohti Mustanmeren rantakohteita.

Reittiehdotus 2-4 viikon matkalle: Parhaiten lentoja löytyy maan hallinnolliseen pääkaupunkiin Tbilisiin. Pääkaupungin nähtävyyksien ja mahtavien ravintoloiden äärellä vierähtää helposti päivä jos toinenkin, suosittua on myös täräyttää paikallisella funikulaarilla korkealla Mount Mtatsmindalla sijaitsevaan huvipuistoon tai köysihissillä kaupunkia halkovan joen yli. Tbilisistä järjestyy varsin helposti myös matka jollekin maan lukuisista viinitiloista. Tbilisin jälkeen maistuu kunnon road-trip, joten matka käy länttä kohti, jossa siintävät Mustanmeren rannat. Aktiivi-Aatu pysähtyy matkan varrella Borjomi-Kharagaulin kansallispuistossa. Kaupunkien ystävä taasen pysähtyy ajan sallimissa puitteissa esimerkiksi Gorissa ja/tai Kutaisissa. Rannikolla luontainen kohde on Batumi, omaleimainen rantakaupunkikohde, jonka arkkitehtoorista kokonaisuutta voisi kuvailla vähintäänkin mielenkiintoiseksi. Paluumatkalle Tbilisiin suosittelemme rapsakkaa kertarykäisyä paikallisella minibussilla, varaa aikaa tähän ihanuuteen noin 6 tuntia (suurella todennäköisyydellä matkamusiikkina soi ihana paikallinen euroviisuhumppa).

Äkkilähdön pro-tipsit: Varaa ruokailuihin aikaa, paikalliset syövät kerralla paljon ja hitaasti ja muista että aina, siis ihan aina, on hyvä syy ottaa kyytipojaksi hieman khinkaleja (paikallisia lihatäytteisiä taikinanyyttejä). Jos et ole tupakkimiehiä/naisia, niin ollos varoitettu, paikallisilla spaddu palaa ja sitä palaa paljon ja se palaa lähes joka paikassa. Kun ihmettelet, että mitä ihmettä ne haltiakieleltä näyttävät koukerot katukylteissä ovat, niin se on georgian kieltä, sitä kirjoitetaan latinalaiseen aakkostoon tottuuneen näkökulmasta tosi tosi jännästi, joten sanakirja ei ole välttämättä huono idea.

Kenelle sopii: Kenelle tahansa, joka haluaa tutustua Kaukasialaiseen kulttuuriin ja elämänmenoon. Mitään valtavaa kulttuurishokkia ei ole tiedossa ja kohde sopii hyvin myös hieman vähemmän matkanneelle, pärjäät varmasi hyvin vaikka et olisikaan rymynnyt ympäri maailmaa reppu selässä.

Artikkelin pääkuva: Peter Halling Hilborg (CC BY 2.0) https://www.flickr.com/photos/philborg/11151553094/

Arvostele tämä sisältö

Ilmoitus

Uusimmat artikkelit

Myanmar - Bagan
Kolme kovaa - näissä kaikki eivät ole vielä käyneet! | Artikkeli
Onko Aurinkorannikko koluttu perinpohjin? Joko Thaimaa on nähty? Haluatko mennä sinne, minne suurin osa matkailijoista ei vielä ole löytänyt? Äkkilähtö.fi tarjoilee inspiraation lähteeksi kolme hyväksi havaittua aluetta...
Äkkilähdön hostellitärpit keväälle 2015 | Artikkeli
Äkkilähdön toimitus kiertää aktiivisesti maailmaa ja samalla tulee koluttua majoitus jos toinenkin. Tässä kevään hostellitärpit omatoimimatkaajille (jokainen on Äkkilähdön toimituksen puolesta testattu luokassaan erinomaiseksi).
älypuhelin
Matkapuhelimen käyttö Euroopassa halpeni | Artikkeli
Matkailijat ottanevat ilolla vastaan uudet hintakatot EU-alueen verkkovierailuille. Matkailijat ovat vuosikausia joutuneet pelkäämään puhelinlaskun suuruutta varsinkin pidempien matkojen jäljiltä. EU on kuitenkin vuodesta 2012...
Brasilia - Thomás (CC BY 2.0)
Jalkapallon MM-kisoja fiilistelemään Brasiliaan - ei se... | Artikkeli
Monet uutislähteet ovat kertoneen Brasilian MM-kisojen alla, että lennot ja majoitus maksavat hävyttömän paljon ja erityisesi Rio de Janeiroon matkustaminen on tällä hetkellä lähes mahdottoman kallista lystiä. Onko asia tosiaan näin?
wc-paperi
Turistiripuli - kuinka välttää se ja kuinka selvitä siitä | Artikkeli
Turistiripuli on yksi yleisimmistä matkailijoita vaivaavista vitsauksista, Pahimmillaan tämä ikävä vaiva saattaa pilata koko loman, sillä matkasta on vaikea nauttia, jos lähimmän toiletin on löydyttävä 10 metrin säteeltä. On kuitenkin...

Uusimmat matkakohteet

Halonginlahti | Matkakohteet

Halongin lahti on juuri yhtä pysäyttävä kokemus kuin valokuvista voisi päätellä. Sen maisemat ovat sen verran autenttisia että omaa rauhaansa hakevan reppureissaajankin kannattaa vakavasti harkita Halongille suuntaamista.

Tunis | Matkakohteet

Tunisin matkailuvaltteja ovat läheiset Karthagon rauniot, maan suurin moskeija Zitouna sekä vanhan kaupungin eloisat basaarit. Tunis on kelpo kohde muutaman päivän kaupunkilomalle.

Sousse | Matkakohteet

Sousse on loistokohde rantalomalle Välimeren etelärannoilla. Pohjoisafrikkalainen kulttuuri sekä edullinen hintataso vetävät vuodesta toiseen enemmän turisteja nautiskelemaan Tunisian auringosta.

Monastir | Matkakohteet

Välimeren rannalla Tunisiassa sijaitseva Monastir on monen suomalaisen suosikkikohde rantalomalle. Halvat lennot Monastiriin ja varaus mukavasta hotellista piristävät kotoista räntäsadetta kummasti!

Pattaya | Matkakohteet

Thaimaan Pattaya kätkee sisäänsä uskomattoman määrän aktiviteetteja ja viihdettä jokaiseen makuun. Monet alueella asuvista Pattayan suomalaisista ovat ihastuneet alueeseen ikihyviksi, hankkineet oman asunnon Pattayalta, eivätkä...

Uusimmat matkatarinat

Iki-ihana Kööpenhamina | Matkatarina
Tanskan pääkaupunki Kööpenhamina elää suosionsa huipulla. Sen lisäksi, että Kööpenhamina on valittu useaan otteeseen maailman parhaaksi kaupungiksi asua, houkuttelee se turisteja turvallisuutensa ja mielenkiintoisten tapahtumien,...
Historian ihmeitä Kambodzassa | Matkatarina
Siem Reapin kaupungin kupeessa sijaitseva Angkor Watin temppelialue on yksi historian vähemmän tunnetuista ihmeistä.
Viininmaistelua Unkarin Tokajissa | Matkatarina
Viimeisimmällä reissullamme Unkariin päätimme puolisoni kanssa viettää muutaman yön Tokajin kuuluisalla viinialueella.
päiväseltään Berliinissä | Matkatarina
Pannaas ensin juttu pikareissusta Berliiniin 20.7(21.7), joka sai alkunsa siitä kun yksi työkaveri(antsu) siellä oli keväällä ja eksyili Tegelin kentällä paluumatkalla, joten minun piti lähteä tutkimaan paikkoja. Ja yx kaveri(Esko)...
Lentämisen ilot ja murheet! | Matkatarina
Monilla ihmisillä, varsinkin niillä, jotka lentävät harvoin, on suuria ja jopa romanttisia ajatuksia lentämisestä. Mutta nykyään lentäminen yksinkertaisesti on vain ja ainoastaan siirtymistä paikasta A paikkaan B.

Äkkilähdöt

LÄHTÖPÄIVÄ VÄLILLÄ  -        KESTO      


Valitettavasti kohteeseen ei ole juuri nyt saatavilla äkkilähtöjä.

Hae suoria lentoja hyödyntämällä lentohakua.LÄHTÖPV. MAA| KAUPUNKI|HOTELLI LÄHTÖKAUPUNKI JÄRJESTÄJÄ KESTO|HINTA
äkkilähtöä