Tutkiskeltiin etukäteen myymälöitä netistä, koska siellähän ne näyttäisi nykyään...
Kiina
Äänestä
Kartta
Kohdetiedot pähkinänkuoressa
Valtio: | Kiina |
Asukasluku: | 1 339 724 852 |
Pääkaupunki: | Peking |
Aikavyöhyke: | UTC+8 |
Kesäaika: | ei käytössä |
Aikaero Suomeen: | +6 (kesäaikaan +5) |
Valuutta: | renminbi eli yani (¥) (CNY) (epävirallisesti (RMB)) |
Pinta-ala: | 9 596 960 km² |
Viralliset kielet: | mandariinikiina |
Ilmoitus
Aktiviteetit tässä kohteessa
-
Historia • Nähtävyydet • Häämatkat • Kaukomatkat • Kaupunkiloma • Kiipeily • Kulttuuri • Luontoloma • Patikointi • Reppumatkailu • Retkeily • Ruoka ja Juoma • Shoppailu • Vaellus
- Sää ja sesongit Kiinassa – milloin mennä Kiinaan?
- Kiinan kulttuuri ja historia – nykyisyyden tulkitsemista historian valossa
- Kiinalainen ruoka – kulttuuri joka pyörii ruoan ympärillä
- Nähtävyydet ja tekemistä Kiinassa
- Liikkumisesta Kiinassa ja mahdollisia matkareittejä
- Kulkuyhteydet Kiinaan – lennot ja Siperia connection
- Tavarapaljouden taivastelua - mitä ostaa Kiinasta?
- Hintataso Kiinassa – yuania pöytään mutta paljonko?
- Matkailijan turvallisuus Kiinassa
- Kiina – viimeinen suuri tuntematon käden ulottuvilla
Sää ja sesongit Kiinassa – milloin mennä Kiinaan?
Kiina on alueeltaan sekä pinnanmuodostukseltaan hyvin vaihteleva, mutta tietyt perusasiat tiedostamalla pääsee jo pitkälle. Suurin osa lomailijoista ehtii tutustumaan vain itärannikon alankoseutuun, jossa ilmasto on kuivempaa pohjoisessa ja trooppisempaa etelässä. Luoteisen Xinjiangin maakunnan alue on autiomaata, kesäisin paahtava ja pohjoisesta sijainnistaan johtuen talvisin hyvinkin kylmä. Länsi-Kiinassa sijaitsevalla Qinghai-Tiibetin ylängöllä ilmasto taasen on kesäisin miellyttävän lämmin ja kylmenee lokakuun korvilla kylmäksi talveksi.
Kesäkuukausina saattaa Kiinassa käydä olo melko tukalaksi. Lämpöasteet kohoavat kipurajoille eivätkä suurkaupunkien ilmansaasteet juurikaan auta asiaa. Kesähelteillä matkaavien kannattaa muistaa ottaa asiat rennosti sekä tankata riittävästi nesteitä. Ilmastoinnit ovat pykälässä vasta suurten kaupunkien ydinalueilla, muualla saa neljänkymmenenkin asteen helteissä luottaa aurinkovarjon ja tuulettimen jeesiin.
Mikäli matkustat Kiinaan talvella ja haluat nauttia myös Suomea miellyttävämmistä ilmoista, kannattaa suunnata Kiinan eteläisiin osiin. Etenkin eteläiset provinssit Guangdong (Kanton), Guangxi, Yunnan sekä Hong Kongin itsehallintoalue ovat ilmastonsa puolesta viihtyisiä keskellä talveakin.
Matkailijakansan hyväksi havaitsemat kuukaudet kattavalle visiitille ovat lempeämmät kevät ja syksy, tarkemmin maalis-huhtikuu sekä syys-lokakuu.
Lomailu Kiinassa on toki mahdollista vuoden ympäri, mutta matkaa suunniteltaessa tulee ehdottomasti ottaa huomioon kiinalaiset juhlapyhät. Kansallisten pyhäpäivien aikaan taistelet samoista hotellihuoneista ja matkalipuista pahimmillaan viidensadan miljoonan muun maksavan asiakkaan kanssa, kokemus joka tietysti opettaa paljon ihmismassojen todellisesta luonteesta mutta jota äkkilähtö.fi ei välttämättä suosittele. Huomioi etenkin nämä:
- Kiinalainen uusivuosi (tammi-helmikuussa, ajankohta vaihtelee)
- Toukokuun ensimmäisen viikon työn juhla
- Lokakuun alun kansallispäivä
Kiinan kulttuuri ja historia – nykyisyyden tulkitsemista historian valossa
Suuri osa Kiinan viehätysvoimasta perustuu liki neljätuhatta vuotta vanhaan historiaan. Minkä tahansa muun sivilisaation kannalta onkin melko uskomaton saavutus ylläpitää yhtenäinen kulttuurijatkumo näin pitkään. Vaikka kommunistisen kulttuurivallankumouksen hullutuksissa paljon menneestä kulttuuriperinteestä nähtiin hyväksi tuhota, löytyy Kiinasta edelleen järjetön määrä vanhaa tavaraa historiaan suuntautuneen matkailijan fiilisteltäväksi.
Ensimmäinen tutkijoiden varmentama dynastia, Shang (n. 1700-1100 eaa.), toi mukanaan nykyisten Kiinalaisten merkkien esi-isät, oraakkeliluihin kaiverretut ennustelumerkinnät. Kiinalaisen kirjoituksen kehittyminen onkin ollut erittäin tärkeä yhdistävä piirre historiaa fanaattisesti dokumentoiville kiinalaisille. Ensimmäisistä dynastioista lähtien koulutetut kiinalaiset (tai aasialaiset yleensä) ovat voineet kommunikoida keskenään ideogrammeihin pohjautuvan kirjoituksen avulla, vaikkei yhteistä kieltä usein hallittukaan.
Zhou-dynastian aikana (1100-221 eaa.) suuret kiinalaiset ajattelijat (mm. Konfutse) kirjoittivat Aasiassa laajasti vaikuttaneiden filosofioiden perusteokset, joita kiinalaiset ovat opetelleet ulkoa aina kansantasavallan perustamiseen asti. Kiinan historiassa merkittävää onkin kuinka tuhansia vuosia sitten tapahtuneet asiat sekä opetukset ovat edelleen läsnä ihmisten päivittäisessä elämässä.
Qin-dynastiasta (221-206 eaa.) alkanut keisarillisen Kiinan kausi on erittäin mielenkiintoista tutkittavaa. Valtakuntien rajat sekä pääkaupungit vaihtelivat suuresti vuosisatojen vaihtuessa, mutta voimakas tunne kulttuurin yhteenkuuluvuudesta piti Kiinan yhtenäisenä. Myös satoja vuosia kestänyt vieraiden valloittajien väliintulo (mongoleiden Yuan-dynastia 1368-1644 sekä mantsurialaisten Qing-dynastia 1644-1911) taltutettiin assimiloimalla valloittajat osaksi kiinalaista kulttuuriperinnettä.
Kiinalainen elämänkatsomus ammentaa vielä nykyäänkin paljon menneestä. Suomalaisturistille surrealistinen asujaimiston määrä sekä täysin erilainen kulttuuri ovat hankalia hahmotettavaksi pidemmälläkin reissulla, mutta tutustuminen Kiinan pitkään historiaan on ehdottomasti yksi tärkeä onnistumisen osatekijä. Historian kautta esimerkiksi monet meille täysinä mysteereinä esittäytyvät uutisotsikot asettautuvat kontekstiin, jossa ongelmien simppelit ratkaisut osoittautuvatkin yllättävän vaikeaksi.
Kiinalainen ruoka – kulttuuri joka pyörii ruoan ympärillä
Kun pieniä kiinalaisravintoloita alkaa löytyä jo jokaisesta kirkonkylästä Suomessakin, voisi kuvitella ettei kiinalainen ruokakulttuuri juuri esittelyä kaipaa. Todellisuudessa kuitenkin länsimaisten makunystyröidemme erilaiset tottumukset ovat pitkälti huomioitu kotoisessa tarjonnassamme. Kiinassa et tule perinteistä Pekingin herne-maissi-paprikanautaa tai Kolme Pieni Ruoka –osastoa näkemään. Mikä ei suinkaan ole huono asia.
Fakta on, että Kiinaan kannattaa tulla jo pelkästään syömään. Äklöerikoisuudet koirat ja kissat ovat vain jäävuoren huippu maan loputtomassa tarjonnassa, joka ajoittain kieltämättä hämmentää mutta tarjoaa myös unohtumattomia elämyksiä. Koilliskiinan lihanyytit (dumplings), Sichuanin tulinen pähkinäkana, Sisä-Mongolian hotpot, nuudelikeittojen valtaisa kirjo, itärannikon pakkomielteen omainen fetissi mereneläviin sekä Kantonin Dim Sum –tikkunaposteltavat ovat vain kuuluisimmat turistien suosikit.
Kiinan jokaisesta provinssista ja kaupungista löytyy omat erikoisuutensa joissa on paljon tuntemattomia helmiä. Paras keino nauttia einesten kirjosta on lyöttäytyä jonkun paikallisen matkaan ja tiedustella suositusta hyvästä ruokapaikasta. Monet kiinalaiset pitävät ulkomaalaisista ja haluavat mielellään esitellä kotiseutuaan ja etenkin paikallista ruokaa.
Nähtävyydet ja tekemistä Kiinassa
Valtavan erilainen, mutta itseään toistava moderni jättiläinen, harmoninen maalaisyhteiskunta, kulinarismin mekka sekä samalla rasvaisen tehotuotantoruoan luvattu maa. Kiina on kaikkea näitä ja vielä enemmän. Loputtomat matkailijan edessä näyttäytyvät ristiriidat tekevät Kiinasta erittäin mielenkiintoisen matkakohteen.
Modernissa Kiinassa kaikki on mahdollista. Yhtä puhuttelee pandojen paijailu Sichuanin vehreissä vuoristomaisemissa, toista biletys aamuseitsemään maailman huippu-deejiiden tanssitettavana Shanghain yössä, kun taas kolmannelle matkan kohokohtana on leppoisa jokiristeily alas Yangtse-jokea kalastajakylien lipuessa verkalleen ohitse. Kiinan kokoiseen maahan mahtuu loputon määrä aktiviteetteja tyydyttämään seikkailun- tai kulttuurinnälkäisten matkaajien tarpeita. Mikäli et löydä haluamaasi, huoli pois, kaikki voidaan järjestää kunhan kapitaalissa ja suhteissa löytyy.
Seuraavassa joitakin ehdottomia kohteita, joiden skippaamista Äkkilähtö pitää lähes rikollisena toimintana:
- Peking: vierailu Kiinan muurilla, keisareiden ja eunukkipalvelijoiden kielletty kaupunki, Pekingin vanha kaupunki idyllisine pikkukujineen (hutongit, tai se mitä niistä on jäljellä olympialaisremontin jäljiltä).
- Xian: Qin-keisarin sielua vartioimaan kyhättyjen terrakottasoturien käsittämättömän yksityiskohtainen armeija, lukuisten eri dynastioiden pääkaupunkina toimineen kaupungin monet museot.
- Yunnan-provinssi: ikuisen kevään kaupunki Kunming, Tiger leaping gorgen kansallispuiston ainutlaatuiset patikointireitit, Lijiangin kaupungin kulissimaisen autenttinen kung fu -tunnelma.
- Shanghai: kolonialistisen Kiinan muistomerkit ranskalaisella erityishallintoalueella, ikkuna kiinan futuristiseen huomiseen.
- Tiibet: tiibetinantilooppien spottailu maailman korkeimman junaradan varrelta, Mount Everest.
- Guilin ja Yangshuo: sähkömopoturnee uskomattomien kalkkikivikukkuloiden keskitse, lauttailu alas kristallinkirkkaita jokia yhdessä Kiinan kauneimmista luonnonkohteista.
Liikkumisesta Kiinassa ja mahdollisia matkareittejä
Pari viikkoa tai kuukausikin on lyhyt aika kiertää Kiinaa. Onneksi siirtyminen paikasta toiseen on valtavista etäisyyksistä huolimatta kätevää. Bussiverkosto on Kiinassa kattava, mutta nukkumabusseja kannattaa yleensä välttää ahtauden ja länsimaiseen ruhoon verrattuna varsin erikokoiselle käyttäjäkunnalle designattujen makuusijojen johdosta. Juna on perinteisesti Kiinassa hinta/laatusuhteeltaan reissaajien ykkösvaihtoehto. Sisämaan lennot ovat myös hyvä vaihtoehto nopeaan siirtymiseen, vaikkakin hinnat ovat olleet pitkään jatkuvassa nousussa.
Nopeasti itseään toistavien suurkaupunkien alkaessa käydä hermon päälle on usein kätevintä hypätä yöjunaan (muista korvatulpat) ja saapua aamulla perille hyvin nukutun yön jälkeen tutkimaan uusia maisemia. Kielitaidottomalle saattaa olla kätevintä antaa hotellin tai hostellin junailla matkaliput haluttuun kohteeseen. Junalla liikkumiseen menee myös jonkin verran aikaa, joten matkareittiä kannattaa suunnitella aikataulu huomioon ottaen. Matkustusajat mitataan usein kymmenissä tunneissa, pakkaa reilusti lukemista ja tekemistä matkaan.
Joitakin kokemuksen hyväksi havaitsemia matkareittejä:
- Itärannikon kaupunkiturnee Peking –Qingdao –Shanghai –Hong Kong: Suuret klassikkokaupungit, välissä kaunis merenrantakohde Qingdao jossa maailmankuulu olutpanimo. Pekingin ja Shanghain ympäristössä paljon nähtävää, ja lopuksi katsaus hongkongilaiseen vaihtoehto-Kiinaan brittiläisin erityispiirtein.
- Kulttuurikierros Peking –Luoyang –Xian: Historiannälkäisille Luoyangin tuhannet kallioon kaiverretut buddhapatsaat tuovat reissuun hämmästeltävää, turneen päätepisteessä ehdoton ykköskohde terrakotta-armeija. Reitin varrella on myös paljon hyvin säilynyttä materiaalia Kiinan buddhalaisesta menneisyydestä.
- Etelän provinssit: Guangzhou –Guilin –Nanning –Kunming: Pako trooppisen Kiinan luonnonmaisemiin onnistuu parhaiten Kantonista
etenemällä. Guilinin kalkkikivivuoret, Nanningin ympäristön kiehtovat Vietnam-vaikutteet ja Kunmingin alueen vehreys ovat alueen vetonauloja. - Tiibet mukavasti tai säätämällä: Helpoin reitti Tiibetiin on puksutella junalla joko koko matka Pekingistä tai jostakin matkan varren suurkaupungista. Pidempään matkasuunnitelmaan Tiibetin voi liittää esimerkiksi Sichuanin, Yunnanin tai Qinghai-provinssin kiertelyn yhteyteen, jotka kaikki ovat osittain historiallisen Tiibetin alueella. Näistä kohteista on erinäisiä seikkailunnälkäisiä puhuttelevia yhteyksiä Tiibetiin, joka on edelleen kutkuttavan vaikeasti lähestyttävissä hallituksen kontrollista johtuen.
Kulkuyhteydet Kiinaan – lennot ja Siperia connection
Long live Finnair! Suomen lahja Aasian matkailulle on helpottanut lomailua isolla kädellä. Kiinaan lentämiseen nähden suotuisan sijaintimme siivittämänä myös monet eurooppalaiset sekä aasialaiset pitävät kotoista helsinkivantaatamme kauttakulkukenttänä lisäten reittien volyymia ja täten alentaen lentohintoja. Toisaalta alati kallistuva öljybarreli pitää kilpailun tiukkana, ja halvat lennot Kiinaan saattavat löytyä joskus yllättävältäkin matkantarjoajalta.
Lentämisen ohella toinen suosittu keino on matkustaa idän ihmeisiin legendaarisella trans-siperian tai trans-mongolian junalla. Junareissuun tarvitaan Venäjän, Mongolian sekä Kiinan viisumit. Junaliput voi ostaa vaivattomasti suoraan Suomesta tai säätää niitä matkan varrella Pietarista tai Moskovasta. Venäjän poikki junailu on nykyään hyvin turvallista, ja raportteja varkauksista tai muusta ei-toivotusta toiminnasta kuulee vain harvoin.
Tavarapaljouden taivastelua - mitä ostaa Kiinasta?
Tavarapaljous on asia joka täyttää Kiinassa tajunnan. Kun ihmismäärän valtavaan kapasiteettiin alkaa tottua, seuraavaksi alkaa hahmottua kuluttajan mahdollisuudet ostettavan materian suhteen: tavaraa on mielipuolisen paljon ja se on halpaa.
Yritä kuitenkin pinnistellä ensimmäiset päivät tekemättä suurempia hankintoja, sillä tinkimisen ja vonkaamisen todellinen luonne alkaa paljastua vasta vähitellen. Kiinassa pitää tinkiä kaikesta, taksamittarin kirjaamista taksimatkoista lähtien. Ökykokoisilla ostosareenoilla kulkiessa on hyvä pysähtyä seuraamaan kuinka paikalliset toimivat ja kysellä lähtöhintaa monesta kohteesta ennen varsinaisen tinkimisen aloittamista. Perinteinen lopullinen tarjous ja teatraalinen poismarssi kannattaa orkestroida harkiten, monesti länkkärin loistodiilinä pitämä hinta jättää vielä satoja prosentteja ilmaa hintoihin.
Mihin rahansa sitten kannattaa sijoittaa? Keramiikka, silkki, vaatteet (joo, se uskomattoman halpa Louis Vuittonin laukku ei ehkä kuitenkaan ole aito) ja kaikenkarvainen tilpehööri putoaa suomalaisturisteihin yleensä parhaiten. Kiinalaisen teen ystävätkin löytävät tietysti paljon ostettavaa, mutta kalliimmat laadut kannattaa jättää suosiolla asiantuntijoille. Laadukas tee on oikeasti hinnoissaan, eikä hinta todennäköisesti tule huomattavasti tippumaan pitkälläkään vääntämisellä.
Elektroniikan ostaminen Kiinasta on sitä vastoin usein arveluttavaa. Turistirysien parin euron muistitikut ja mp3-soittimet kannattaa jättää hyllyyn, samoin oikeastaan mikä tahansa tekninen vempain mikäli et todellakin tiedä mitä olet tekemässä. Lisensoiduista myymälöistä elektroniikka on monesti lähellä Euroopan hintoja, mutta tietyt tuotteet, esim. iPodit irtoavat selvästi halvemmalla. Monesti ystävällinen keskustelu esim. Starbuckissa istuskelevan valkokaulusnuorison kanssa valaisee asiaa huomattavasti: mistä kannattaa ostaa ja mikä on sillä hetkellä halpaa.
Hintataso Kiinassa – yuania pöytään mutta paljonko?
Kiinan rahayksikkö on Kiinan yuan. Yksi euro vastaa reilua kahdeksaa yania. Rahaa saa kätevästi suomalaisilla luottokorteilla tai Visa Electronilla suurin piirtein koko maasta. Pankeissa vaihtaminen onnistuu myös, mutta saattaa kiinalaiseen tapaan lohkaista ajallisesti tuntuvan osan päivästä.
Kiina on edelleen hyvin halpa maa, joka kuitenkin on astunut mukaan kapitalistiseen kulutushysteriaan. Elintarvikkeiden hinnannousu on jatkuva puheenaihe paikallisten keskuudessa, ja lisääntynyt elintaso näkyy myös muiden palveluiden hinnassa. Kiinassa on mahdollisuudet polttaa rahaa paljon vaivattomammin kuin koto-Suomessa, mutta sopivasti suunnitellen ja pitäytyen keskivertokansan ravintoloissa ja hotelleissa hommasta selviää edelleen todella edullisesti.
Hintataso Kiinassa vaihtelee suuresti alueen mukaan. Nyrkkisääntönä itärannikon suurkaupungit, erityisesti Shanghai, ovat muuta maata selvästi kalliimpia. Mitä kehittyneemmät alueen infrastruktuuri ja palvelut ovat, sitä hintavammaksi elely siellä periaatteessa tulee.
Pääkaupungissa Pekingissäkin voi kuitenkin elellä edelleen hyvin minimaalisilla kustannuksilla niin halutessaan. Joukkoliikenteen kustannukset lasketaan kymmenissä senteissä, ja taksissakin saa parilla eurolla istua hyvin pitkään. Halvimmat hostellit maksavat neljästä eurosta ylöspäin yöltä, ja koko päivän ruoat saa ravintolasta noin kuudesta eurosta ylöspäin. Luksuksen nälkäisille vain taivas on kattona, mutta esimerkiksi hulppeasta hotellihuoneestakin voi hieman taustatyötä tehden maksaa Suomeen verrattuna vain murto-osan.
Matkailijan turvallisuus Kiinassa
Kiina on turvallinen maa matkustaa. Suhtautuminen ulkomaalaisiin, varsinkin skandinaaveihin, on positiivista ja ryöstöjä tai väkivaltaa esiintyy harvoin. Tavallisimmat tapaukset joissa Kiinassa saa itsensä käsikähmään johtuvat yökerhossa tapahtumasta, jossa toinen osapuoli tuntee menettävänsä kasvonsa, näitä tapauksia sattuu aika ajoin päihtymyksen ja juhlinnan yhteydessä. Mikäli havaitset uhkaavan tilanteen kehittyvän, on aina viisainta poistua paikalta vähin äänin.
Taskuvarkaudet ovat turistien suosimilla alueilla jatkuvana riesana. Kiinassa varkaudet ovat tosin selvästi harvemmassa kuin esimerkiksi Etelä-Amerikassa tai Euroopan ongelma-alueilla.
Tarvittavat rokotteet kannattaa ehdottomasti hoitaa kuntoon ennen matkaa. Terveysongelmista yleisimpinä ovat vatsataudit sekä hengityselinten sairaudet.
Tietyillä alueilla, kuten Tiibet, matkustettaessa tilanne muuttuu usein nopeasti poliittisen kehityksen mukana. Nettibaarissa esimerkiksi hesaria seuraamalla saa yleensä nopeiten tiedon Kiinan sisäpoliittisista muutoksista.
Kiina – viimeinen suuri tuntematon käden ulottuvilla
Kiina on todellakin alati kiehtova, takuulla erilainen kokemus matkailijalle. Idän jättiläisen helmoista löytyy varmasti tekemistä niin pitkäksi aikaa kuin vain arkirutiinista lomaa irtoaa. Maan monipuolisuudesta johtuen Kiina soveltuu niin lapsiperheille kuin elämäntapamatkaajillekin, sekä kaikille tältä väliltä.
Tämän päivän Kiina on jo täysin erilainen huomenna, älä viivyttele vaan pakkaa laukut jo tänään ja matkusta kokemaan yksi muinaisen maailman elävistä ihmeistä!
Artikkelin pääkuva: Nagyman (CC BY-SA 2.0)
Ilmoitus
Äkkilähdöt
Valitettavasti kohteeseen ei ole juuri nyt saatavilla äkkilähtöjä.
Hae suoria lentoja hyödyntämällä lentohakua.
LÄHTÖPV. | MAA| KAUPUNKI|HOTELLI | LÄHTÖKAUPUNKI | JÄRJESTÄJÄ | KESTO|HINTA | |||
---|---|---|---|---|---|---|---|
äkkilähtöä |
Main menu
SEURAAVAT ÄKKILÄHDÖT
03.09 | Kreikka Parga | Helsinki | 14 pv | 1205€ |
03.09 | Kreikka Preveza | Helsinki | 7 pv | 220€ |
03.09 | Kreikka Preveza | Helsinki | 14 pv | 145€ |
04.09 | Bulgaria Burgas Airport | Helsinki | 14 pv | 95€ |
04.09 | Bulgaria Burgasin Burgasin rannikkoalue Määrittelemätön | Helsinki | 14 pv | 145€ |
04.09 | Bulgaria Burgasin Rannikko-Nessebar/Pomorie | Helsinki | 14 pv | 242€ |
04.09 | Kreikka Zakynthos | Helsinki | 14 pv | 95€ |
04.09 | Kreikka Zakynthos-määrittelemätön | Helsinki | 14 pv | 145€ |
04.09 | Kreikka Zakynthos-Tragaki | Helsinki | 14 pv | 286€ |
04.09 | Bulgaria Burgas Airport | Vaasa | 14 pv | 45€ |
ILMOITUS
VIIKON KYSYMYS
SUOSITUIMMAT MATKAKOHTEET
SATUNNAINEN MATKAKOHDE
SUOSITUIMMAT MATKATARINAT
SATUNNAINEN MATKATARINA
Olen käynyt Unkarissa useamman kerran puolisoni kanssa, useimmiten olemme...
Matka sujuu helposti ja halvalla, Helsingistä lautalla lahden yli ja Tarttoon...
Tanskan pääkaupunki Kööpenhamina elää suosionsa huipulla. Sen lisäksi, että...