Turistiripuli - kuinka välttää se ja kuinka selvitä siitä

Turistiripuli on yksi yleisimmistä matkailijoita vaivaavista vitsauksista, Pahimmillaan tämä ikävä vaiva saattaa pilata koko loman, sillä matkasta on vaikea nauttia, jos lähimmän toiletin on löydyttävä 10 metrin säteeltä. On kuitenkin monta asiaa, jotka tiedostamalla ja toteuttamalla ripulin riski vähenee. Paljon matkustaviin turistiripuli kuitenkin iskee ennemmin tai myöhemmin lähes poikkeuksetta, joten esittelemme myös keinoja parantaa oloa ja nopeuttaa toipumista. Tässä se siis on: Äkkilähdön suuri Turistiripuliopas!

wc-paperi

Turistitipulin syyt ja ennaltaehkäisevät lääkkeet

Suurin osa turistiripuleista aiheutuu bakteereista, seuraavaksi yleisin syy on virukset, melko harvoin, mutta joskus, ripuli johtuu parasiiteista. Käytännössä suurin syy turistiripuliin on ruoka ja juomakelvoton vesi. Toinen merkittävä tekijä on omien käsien kautta elimistöön pääsevät taudinaiheuttajat. Turistiripuliin, joka voi siis aiheutua monesta eri syystä, ei ole oikein mitään tehokasta ennaltaehkäisevää lääkitystä, mutta rokotussuosituksia kannattaa tottakai noudattaa jotta välttää ne ilkeät taudit (kuten hepatiitti A), jotka vältettävissä ovat. Kolera aiheuttaa ripulia ja koleraa vastaan on olemassa myös rokote. Kolerarokote ei anna 100% suojaa, eikä suurimman osan matkailijoista tarvitse ottaa kyseistä rokotetta. Kolerarokotetta suositellaan vain kolera-alueilla alkeellisissa oloissa pidemmän aikaa oleskeville. Kolerarokotteen tiedetään antavan osittaista suojaa joitain ETEC-bakteereja vastaan, jotka ovat yksi yleisimmistä syistä saada ns. turistiripuli. Maitohappobakteerituotteiden toimivuudesta kiistellään, mutta ei niistä ainakaan haittaa ole. Monet käyttäjät vannovatkin maitohappobakteerien nimeen ja niillä on todistetusti ainakin pieni positiivinen vaikutus vatsan toimintaan, joten ainakin herkkävatsaisten kannattaa näitä harkita. Maitohappobakteerituotteiden käyttö suositellaan aloittamaan jo hieman ennen matkaa, jolloin teho on paras mahdollinen heti kohteeseen saavuttaessa.

Ruoka

Usein ripulin syy on ruoka. Ruoka voi aiheuttaa ripulin monin eri tavoin, siinä saattaa olla jäämiä epäpuhtaasta pesuvedestä, se voi olla huonosti kypsennetty, se voi olla lämmön takia pilaantunut, jne. Lisäksi monista maista tuttuja katukeittiöitä parjataan usein turistiripulipesäkkeiksi, mutta usein niistä voi toki saada myös erittäin hyvää ja edullista ruokaa, joten houkutusta voi olla vaeikea vastustaa. Katukeittiöiden kohdalla tuleekin käyttää omaa harkintaa ja tervettä maalaisjärkeä.

Tässä yleisimmät vaaranpaikat ruokailun suhteen:

 • kylmänä tarjottavat merenelävät
 • majoneesi
 • kypsentämättömät vihannekset ja hedelmät joita et voi itse kuoria tai pestä ennen syömistä
 • maitotuotteet, jotka tarjoillaan ilman pakkausta
 • kylmänä tarjotut lihatuotteet, esim. leikkeleet
 • munatuotteet, jotka tarjoillaan kylmänä tai epäkypsänä
 • kylmät jälkiruoat
 • kaikki missä on jäätä tai vettä, jonka et tiedä kiehuneen
 • monet kastikkeet, jotka eivät ole kiehuneet
 • mehut.

Toisaalta monet ruokatuotteet ovat lähes satavarmasti turistiripulivapaita:

 • kypsäksi valmistetut kuumana tarjoiltavat kala-, liha- ja kasvistuotteet
 • kuivat viljatuotteet, kuten leipä
 • itse kuorittavat tuoreet kasvikset
 • tuoreet pestävät kasvistuotteet, jotka voit pestä itse varmasti juomakelpoisella vedellä
 • pullotetut juomat
 • kuumat juomat, joiden vesi on kiehunut.

Juomavesi

Koska ihminen tarvitsee useamman litran nestettä päivässä, niin vesi on tärkeä elementti turistiripulin torjunnassa. Mikäli et ole täysin varma matkakohteesi hanaveden kelvollisuudesta, niin on syytä suosia pullotettua vettä. Monissa paikoissa vettä voisi periaatteessa juoda, mutta jopa paikalliset suosivat siitä huolimatta pullovettä, ota tällöin mallia paikallisista. Joissain maissa hanaveden laatu vaihtelee alueittain ja jopa vuodenaikojen mukaan, joten liikaa ei voi tähdentää sitä, että suosi pullovettä aina, mikäli et ole täysin varma hanaveden juomakelpoisuudesta. Kannattaa huomioida, että hanavesi väijyy matkailijaa myös erilaisissa juomissa, esimerkiksi mehuissa ja jääpaloissa (eli myös monissa drinkeissä). Mikäli olet maassa, jossa likainen vesijohtovesi on iso riski, niin on suositeltua välttää kokonaan hanavettä kaikissa muodoissaan.

Mikäli pullovettä ei ole saatavilla, niin veden keittäminen on aina hyvä tapa tehdä vedestä juomakelpoista. Lisäksi on kemiallisia puhdistustapoja, eli kloori- ja jodivalmisteita. Lisäksi on erilaisilla tekniikoilla toimivia vedenpuhdistuslaitteita. Sekä laitteissa, että kemikaaleissa on se ongelma, että ne eivät yleensä tehoa 100% varmuudella kaikkiin epäpuhtauksiin, joskin yhdistämällä esimerkiksi kloori ja puhdistuslaite päästään jo suurinpiirtein satavarmaan tulokseen. Nykyään löytyy jopa kannettavia UV-vedenpuhdistuslaitteita ja nämä ovat oikein käytettynä käytännössä täysin varmoja laitteita.

Hygienia

Turistiripulin vaaraa voi torjua merkittävästi huolehtimalla omasta hygieniastaan. Monesti turistiripulin aiheuttaja pääsee kehoon omien käsien kautta, joten pese aina tarpeen tullen kätesi vedellä ja saippualla, äläkä unohda kuivata niitä kunnolla. Lisäksi kannattaa pitää mukana käsien desinfiointiin tarkoitettua ainetta, jolla kannattaa puhdistaa kädet esimerkiksi ennen ruokailua ja aina wc-käynnin jälkeen.

Kun se iskee

Kun se iskee alkaa kärsimys, joka onneksi lähes aina loppuu omia aikojaan, sillä ripulilla on tapana parantua itsestään. Normaalisti turistiripuli kestää pari-kolme päivää, mutta voi kestää viikonkin. Mikäli oireet eivät ole vakavia, eikä ripuli pitkity epänormaalisti ja potilaan kunto ei muutu liian huonoksi, niin turistiripulin hoidoksi riittää yleensä lepo, sekä riittävä nesteytys ja ravinto.

Hoito ja lääkkeet

Koska varsinaista parantavaa lääkettä ei useimpiin ripuleihin ole, niin merkittävimmäksi hoitomuodoksi jää nesteytys. Nesteytyksessä tulee huomioida, että pelkkä vesi ei ole hyvä nesteytysjuoma ripulista kärsivälle. Hyviä nesteytysjuomia ovat esimerkiksi monet urheilujuomat ja kivennäisvedet. Lisäksi apteekeista ympäri maailman on saatavilla erilaisia ripulijuomia, joista tunnetuin tottelee nimeä Oral Rehydration Solution (lyhenne: ORS), jota myydään Suomessa nimellä Osmosal. Nesteytyksen lisäksi tulisi yrittää syödä kevyttä ruokaa, joka ei ärsytä vatsaa, kuten vaaleaa leipää ja banaaneja.

Apteekeista on saatavilla myös suolen toimintaan kemiallisesti vaikuttavia reseptivapaita lääkkeitä, joilla voi onnistua lyhentämään ripulin oireita tai jopa pysäyttämään sen. Osa lääkäreistä ei näitä kovin innoissaan suosittele, mutta joissain tilanteissa näiden käyttö voi olla järkevää. Esimerkiksi reppumatkailijoille tutut pitkät bussimatkat ilman wc-taukoja voivat olla mahdottomia hallitsemattomassa ripulissa.

Lääkkeissä kannattaa huomioida, että usein ulkomailla ei ole saatavilla kaikkia Suomesta tuttuja merkkejä ja toisaalta reseptivapaana saattaa saada melko vahvojakin troppeja. Ulkomailla apteekeista saatavia vahvempia ripulilääkkeitä kehutaan usein todella toimiviksi, koska yleensä ne ovatkin todella tehokkaita, mutta näiden käytössä kannattaa pitää maalaisjärki mukana.

Lääkäriin on syytä mennä, mikäli ripulin oireet ovat epänormaalin rajut, ripuli on veristä, ripuli pitkittyy yli viikon kestäväksi, potilaan tila heikkenee huomattavasti tai potilaalla on kovia kipuja. Potilaan ollessa pieni lapsi tai vanhus tulee lääkäriinmenoa harkita jo huomattavasti kevyemmin perustein.

Yhteenveto

Tämä opas on yleisohje ja sitä tulee soveltaa matkakohteen ja henkilökohtaisten ominaisuuksien mukaan. Loman voi pilata paitsi turistiripuli, niin myös turistiripulin jatkuva pelko, jonka takia ei kykene nauttimaan lomasta, vaikka itse ripulilta säästyisikin. Perusterveelle aikuiselle turistiripuli kuitenkin on lähes poikkeuksetta vain parin päivän ikävä tila, eikä mitään vakavampaa. Yleensä mitä enemmän matkustelee sitä helpommin rupeaa varotoimista lipsumaan, sen jäähileisen mojiton houkutus voi käydä liian voimakkaaksi tai ranskalaiset vain tekee mieli kastaa siihen majoneesiin ja useimmitenhan tästä ei koidu mitään ongelmia. Lomasta voi tulla melko nihkeä, mikäli ei uskalla syödä/juoda mitään tai koskea mihinkään ja jokatoinen minuutti on pakko valella käsiä desinfiointiaineella. Joten jokaisen matkailijan kannattaakin noudattaa muutamaa perusohjetta, eli: käytä maalaisjärkeä, tunne kohteesi, sen suurimmat ripuliriskit ja muokkaa tästä ohjeesta itsellesi sopiva omien ominaisuuksiesi, sekä kohteen mukaan ja ennenkaikkea nauti lomastasi kaikesta huolimatta.

Arvostele tämä sisältö

Ilmoitus

Uusimmat artikkelit

Myanmar - Bagan
Kolme kovaa - näissä kaikki eivät ole vielä käyneet! | Artikkeli
Onko Aurinkorannikko koluttu perinpohjin? Joko Thaimaa on nähty? Haluatko mennä sinne, minne suurin osa matkailijoista ei vielä ole löytänyt? Äkkilähtö.fi tarjoilee inspiraation lähteeksi kolme hyväksi havaittua aluetta...
Äkkilähdön hostellitärpit keväälle 2015 | Artikkeli
Äkkilähdön toimitus kiertää aktiivisesti maailmaa ja samalla tulee koluttua majoitus jos toinenkin. Tässä kevään hostellitärpit omatoimimatkaajille (jokainen on Äkkilähdön toimituksen puolesta testattu luokassaan erinomaiseksi).
älypuhelin
Matkapuhelimen käyttö Euroopassa halpeni | Artikkeli
Matkailijat ottanevat ilolla vastaan uudet hintakatot EU-alueen verkkovierailuille. Matkailijat ovat vuosikausia joutuneet pelkäämään puhelinlaskun suuruutta varsinkin pidempien matkojen jäljiltä. EU on kuitenkin vuodesta 2012...
Brasilia - Thomás (CC BY 2.0)
Jalkapallon MM-kisoja fiilistelemään Brasiliaan - ei se... | Artikkeli
Monet uutislähteet ovat kertoneen Brasilian MM-kisojen alla, että lennot ja majoitus maksavat hävyttömän paljon ja erityisesi Rio de Janeiroon matkustaminen on tällä hetkellä lähes mahdottoman kallista lystiä. Onko asia tosiaan näin?
wc-paperi
Turistiripuli - kuinka välttää se ja kuinka selvitä siitä | Artikkeli
Turistiripuli on yksi yleisimmistä matkailijoita vaivaavista vitsauksista, Pahimmillaan tämä ikävä vaiva saattaa pilata koko loman, sillä matkasta on vaikea nauttia, jos lähimmän toiletin on löydyttävä 10 metrin säteeltä. On kuitenkin...

Uusimmat matkakohteet

Halonginlahti | Matkakohteet

Halongin lahti on juuri yhtä pysäyttävä kokemus kuin valokuvista voisi päätellä. Sen maisemat ovat sen verran autenttisia että omaa rauhaansa hakevan reppureissaajankin kannattaa vakavasti harkita Halongille suuntaamista.

Tunis | Matkakohteet

Tunisin matkailuvaltteja ovat läheiset Karthagon rauniot, maan suurin moskeija Zitouna sekä vanhan kaupungin eloisat basaarit. Tunis on kelpo kohde muutaman päivän kaupunkilomalle.

Sousse | Matkakohteet

Sousse on loistokohde rantalomalle Välimeren etelärannoilla. Pohjoisafrikkalainen kulttuuri sekä edullinen hintataso vetävät vuodesta toiseen enemmän turisteja nautiskelemaan Tunisian auringosta.

Monastir | Matkakohteet

Välimeren rannalla Tunisiassa sijaitseva Monastir on monen suomalaisen suosikkikohde rantalomalle. Halvat lennot Monastiriin ja varaus mukavasta hotellista piristävät kotoista räntäsadetta kummasti!

Pattaya | Matkakohteet

Thaimaan Pattaya kätkee sisäänsä uskomattoman määrän aktiviteetteja ja viihdettä jokaiseen makuun. Monet alueella asuvista Pattayan suomalaisista ovat ihastuneet alueeseen ikihyviksi, hankkineet oman asunnon Pattayalta, eivätkä...

Uusimmat matkatarinat

Iki-ihana Kööpenhamina | Matkatarina
Tanskan pääkaupunki Kööpenhamina elää suosionsa huipulla. Sen lisäksi, että Kööpenhamina on valittu useaan otteeseen maailman parhaaksi kaupungiksi asua, houkuttelee se turisteja turvallisuutensa ja mielenkiintoisten tapahtumien,...
Historian ihmeitä Kambodzassa | Matkatarina
Siem Reapin kaupungin kupeessa sijaitseva Angkor Watin temppelialue on yksi historian vähemmän tunnetuista ihmeistä.
Viininmaistelua Unkarin Tokajissa | Matkatarina
Viimeisimmällä reissullamme Unkariin päätimme puolisoni kanssa viettää muutaman yön Tokajin kuuluisalla viinialueella.
päiväseltään Berliinissä | Matkatarina
Pannaas ensin juttu pikareissusta Berliiniin 20.7(21.7), joka sai alkunsa siitä kun yksi työkaveri(antsu) siellä oli keväällä ja eksyili Tegelin kentällä paluumatkalla, joten minun piti lähteä tutkimaan paikkoja. Ja yx kaveri(Esko)...
Lentämisen ilot ja murheet! | Matkatarina
Monilla ihmisillä, varsinkin niillä, jotka lentävät harvoin, on suuria ja jopa romanttisia ajatuksia lentämisestä. Mutta nykyään lentäminen yksinkertaisesti on vain ja ainoastaan siirtymistä paikasta A paikkaan B.

Äkkilähdöt

LÄHTÖPÄIVÄ VÄLILLÄ  -        KESTO      


Valitettavasti kohteeseen ei ole juuri nyt saatavilla äkkilähtöjä.

Hae suoria lentoja hyödyntämällä lentohakua.LÄHTÖPV. MAA| KAUPUNKI|HOTELLI LÄHTÖKAUPUNKI JÄRJESTÄJÄ KESTO|HINTA
äkkilähtöä