Tutkiskeltiin etukäteen myymälöitä netistä, koska siellähän ne näyttäisi nykyään...
Moldova
Äänestä
Kartta
Kohdetiedot pähkinänkuoressa
Valtio: | Moldova |
Asukasluku: | 3 559 500 |
Pääkaupunki: | Chisinau |
Aikavyöhyke: | UTC+2 |
Kesäaika: | UTC+3 |
Aikaero Suomeen: | 0 |
Valuutta: | Moldovan leu (MDL) |
Pinta-ala: | 33 846 km² |
Viralliset kielet: | moldova eli romania (joillakin alueilla myös ukraina, venäjä ja gagauzi) |
Ilmoitus
Aktiviteetit tässä kohteessa
- Yleistietoa Moldovasta – maantieto, talous sekä kulttuuri
- Moldovassa puhutut kielet
- Moldovan historiaa
- Ilmasto ja sesongit Moldovassa – mannerilmaston dynamiikkaa
- Kulkuyhteydet Moldovaan – lentoja sekä aitoa seikkailun makua
- Ruokakulttuuri Moldovassa – ulkomaiset vaikutteet yhdistettynä kotimaiseen luomutuotantoon
- Nähtävyyksiä Moldovassa – entisen neuvostovallan tuntematon charmi
- Tekemistä lomalla Moldovassa – viinilekan kanssa luontoon vaeltamaan?
- Majoitus ja muu hintataso Moldovassa – budjetointia lomalle Euroopan köyhimmässä maassa
- Moldova – tunnelmallista budjettilomaa neuvostovaikutteilla
Yleistietoa Moldovasta – maantieto, talous sekä kulttuuri
Moldova on noin kolmen ja puolen miljoonan asukkaan sisämaavaltio Itä-Euroopassa. Maan rajanaapureita ovat Romania etelässä ja Ukraina pohjoisessa. Moldova on kuuluisa kauniista jokilaaksoistaan sekä romanttisesta maaseudustaan. Maata ympäröivät Prut- ja Dnestr-joet.
Moldovan talous pohjautuu suureksi osaksi maataloustuotteisiin sekä ruokatuotannolle. Mustan mullan alueella sijaitseva Moldova tuottaa herkullisia kasviksia, viiniä sekä paljon muita tuoreita herkkuja, jotka tulevat matkaajalle nopeasti tutuiksi.
Moldovan pitkä historia näyttäytyy lomalaiselle muun muassa pääkaupunki Chisinaun monissa museoissa. Maaseutujen kallioluostarit sekä vanhat linnoitukset ovat myös suosikkimatkakohteita lomalla Moldovassa.
Moldova on varsinainen ympäröivien kulttuurien sulatusuuni, ja etniset ristiriidat ovat maassa edelleen hyvin kärjistyneitä. Myös ortodoksinen usko ohjaa edelleen vakaasti paikallisten elämää. Maasta löytyy niin venäläisiä, ukrainalaisia, turkkilaisia kuin suuri määrä pieniä mutta sitäkin äänekkäämpiä vähemmistöjä. Maassa on myös yksi suurimmista mustalaisten asutusalueista. Paikalliset suhtautuvat turisteihin usein hyvin ystävällisesti, ja monet ovat reissullaan solmineet aitoja ystävyyksiä.
Moldovassa puhutut kielet
Moldovan ja romanian kieli ovat toisiinsa nähden hyvin samanlaisia. Muun muassa poliittisista syistä kielten eroja pyritään usein liioittelemaan, mutta naapurivaltioiden asukkaat ymmärtävät tästä huolimatta toisiaan melko lailla mutkattomasti. Maassa puhutaan myös erilaisia turkkilaiskielten murteita.
Vieraista kielistä venäjällä pärjää Moldovassa ehdottomasti parhaiten. Nykyään nuoriso lukee myös ahkerasti englantia, mutta kaupunkien ulkopuolella kannattaa omistaa vähintään venäjän fraasisanakirja.
Moldovassa käytetään latinalaisia aakkosia.
Moldovan historiaa
Moldova ilmestyy historiankirjojen sivuille vuonna 1359, jolloin valtion katsotaan syntyneen. Pitkän historiansa aikana idän ja lännen suurvaltojen välissä palloillut Moldova on joutunut vuoroin turkkilaisten osmanien, Itävallan, Venäjän sekä Romanian miehittämäksi sekä uudelleen jakamaksi.
Toisen maailmansodan jälkeen suuri osa Moldovasta liitettiin Neuvostoliittoon. Maa saavutti kauan kaivatun itsenäisyyden Neuvostoliiton hajottua vuonna 1991. Moldovan ja Romanian mahdollisesta yhteenliittymisestä puhuttiin pitkään, mutta jo muutaman vuoden sisällä maahan oli muodostunut vahva itsenäisyyden rintama. Moldova on nykyään selvästi Romaniasta erillinen valtio, joka on kuitenkin edelleen monessa suhteessa riippuvainen eteläisestä isoveljestään.
Tuoreimpana arpena Moldovan asukkaiden muistoissa on 1990-1994 sodittu verinen sisällissota. Tuona aikana maa jakautui turkkilaisvähemmistön perustamaan Gagauziaan sekä edelleen Venäjän tuella puoliaan pitävään Transnistrian alueisiin. Transnistria ei ole minkään muun valtion tunnustama maa, mutta alueella on selvästi omanlaisensa kulttuuri sekä esimerkiksi oma valuuttansa.
Ilmasto ja sesongit Moldovassa – mannerilmaston dynamiikkaa
Moldovassa vallitsee leppoisa mannerilmasto, jolle ovat tyypillisiä pitkät lämpimät kesät sekä lyhyet talvet. Mustan meren läheisyys taittaa Moldovan talvista terävimmän särmän. Suuria lämpötilavaihteluita maan sisällä ei ole johtuen olemattomista korkeuseroista.
Kesällä lämpötilat kohoavat noin 20 asteeseen jo huhtikuun paikkeilla, ja heinä-elokuu ovat usein paahtavan kuumia. Talvet Moldovassa ovat viileitä sekä välillä pistävän kylmiä. Talvi ulottuu noin joulukuusta maaliskuun alkuun.
Sateita Moldovassa tulee vuoden ympäri. Suurin osa vuoden sademäärästä tippuu keväällä sekä syksyllä, etenkin lokakuun paikkeilla.
Moldovaan saapuu vuosittain sen verran vähän turisteja, ettei varsinaisesta turistisesongista kannata puhua. Kanssaturistit eivät täten ainakaan pääse häiritsemään autenttista matkakokemusta. Suuri osa Moldovaan päätyvistä turisteista saapuu maahan kesäkuusta elokuuhun.
Kulkuyhteydet Moldovaan – lentoja sekä aitoa seikkailun makua
Lennot Moldovaan saa helpoiten Riikan kautta, jolloin menopaluu Chisinauhun on halvimmillaan 250 euroa, ja lähes aina alle 400 euroa. Joskus löytyy tarjouksia myös alle 200 euron. Pikkuhiljaa heräilevän matkailun myötä yhä useammista Euroopan lentokeskuksista alkaa vähitellen löytyä paremmin yhteyksiä Moldovaan.
Yksi keino saapua Moldovaan on hankkia lennot Romanian pääkaupunkiin, Bukarestiin, ja jatkaa sieltä edelleen bussilla Moldovaan. Bussikyyti kustantaa noin 400 leuta. Bussit ovat muutenkin kätevä tapa sisämaavaltioon päätymiseksi, ja Romanian ohella esimerkiksi yhteydet Ukrainasta ja Unkarista ovat hyvät.
Rajamuodollisuudet Moldovaan saavuttaessa tuntuvat järjestyvän rautatietä pitkin helpoiten. Bussilla jonot rajalla muodostuvat usein pitkiksi ja byrokratiaan venähtää helposti tunti jos toinenkin. Nykyään EU-kansalaiset saavat oleskella Moldovassa puolen vuoden sisällä yhteensä 90 päivää ilman viisumia, mutta passin on oltava voimassa 3 kuukautta matkan jälkeen. Matkavakuutus on myös tarpeellinen.
Suuressa osassa maan kaupungeista paikallisliikenne on toteutettu linja-autoilla. Alkuhämmennyksestä selviää parhaiten paikallisilta kyselemällä.
Taksit ovat kuitenkin ehdottomasti kätevin tapa liikkumiseen. Pääkaupunki Chisinau sekä muut kaupungit ovat erittäin kompakteja, ja paikasta toiseen siirtymiseen kuluu harvoin yli 20 minuuttia. Taksimatkojen hinnat pyörivät noin 20-30 leun välillä. Taksi Chisinaun lentokentälle kustantaa noin 70 leuta.
Ruokakulttuuri Moldovassa – ulkomaiset vaikutteet yhdistettynä kotimaiseen luomutuotantoon
Moldovasta löytyy paljon erinomaista ruokaa taatusti tuoreista raaka-aineksista. Suuren osan vuodesta satoa puskeva hedelmällinen maaperä onkin Moldovan talouden perusta.
Pääkaupungissa Chisinaussa on maan paras ruokatarjonta. Chisinau on mainio paikka maistella maan keittiön kreikkalaisia sekä turkkilaisia vaikutteita. Lammaskebabit, perunasta sekä maissista valmistetut herkut sekä liha- ja kanaruoat ovat edullisimmillaan sekä autenttisimmillaan kulmaravintoloissa.
Paikallista perusruokaa sekä pikaruokaa kuten pizzaa ja pastoja irtoaa jo 30-40 leun hintaan. Olut pääkaupungin lukuisissa baareissa kustantaa noin 10 leuta tuopilta.
Moldovassa tuotetaan suuret määrät erittäin korkealaatuista ja maukasta viiniä. Erinäisistä poliittisista syistä moldovalaiset viinit ovat muualla Euroopassa huonosti tunnettuja, mutta viinitiloilla kiertelyn tulisi olla jokaisen herkkusuun listalla lomalla Moldovassa.
Nähtävyyksiä Moldovassa – entisen neuvostovallan tuntematon charmi
Moldovan persoonallisissa kaupungeissa sekä runsaan luonnon äärellä riittää näkemistä pitkäksi aikaa. Moldovan maaseudun pikkukylät kasvavat suoraan mustaa multaa pursuavasta maaperästä, ja paikallisten verkkaiset askareet auringonkukkapeltojen värjäämällä maaseudulla ovat kuin trippi kauas Euroopan menneisyyteen.
Joitakin tsekkaamisen arvoisia kohteita lomalla Moldovassa ovat esimerkiksi:
- Bac-joen laaksossa sijaitseva pääkaupunki Chisinau on monelle matkaajalle ensimmäinen kosketus Moldovan kulttuuriin. Hurmaavan keskiaikaisen vanhan kaupungin lisäksi kaupungista löytyy paljon hyviä ravintoloita, muutama mielenkiintoinen museo sekä menevää yöelämää. 1400-luvulla perustetun kaupungin monet puistot sekä historialliset monumentit mahdollistavat osaltaan onnistuneen kaupunkiloman.
- Moldovan ”sohjoinen pääkaupunki” Balti on maan toiseksi suurin kaupunki ja tärkeä talous- ja kulttuurikeskus. Balti on itsessään näkemisen arvoinen, mutta myös kätevä keskus maan pohjoisosien luonnon tutkimiseksi.
- Transnistrian pääkaupunki Tiraspol tarjoaa puitteet reissulle neuvostotodellisuuteen 2000-luvulla. Byrokratia sekä virkailijoiden tuimat ilmeet alkavat vähitellen väistyä ystävällisen hymyn tieltä, mutta silti matkaajan kannattaa aina säilyttää mahdollisimman kunnioittava asenne varsinkin alueen sotilasviranomaisia kohtaan. Tiraspolin vaihtoehtotodellisuus kannattaa ehdottomasti käydä tsekkaamassa lyhyemmälläkin matkalla.
- 1400-luvulla perustetut kallioluostarit kuten kuuluisa Orheiul Vechi ovat ehdottomia kohteita.
- Orhein muinainen kaupunki noin 50 km päässä pääkaupungista on hieno osoitus Moldovan vauraasta menneisyydestä. Kaupungista löytyy muun muassa upea Pyhän Dimitrin katedraali sekä paljon muuta historiallista nähtävää.
Tekemistä lomalla Moldovassa – viinilekan kanssa luontoon vaeltamaan?
Viinitilat kuuluvat Moldovan maaseutuun kuin nenä naamaan. Retket viinitiloille järjestyvät joko omatoimisesti tai Chisinaun lukuisista matkatoimistoista kysäisemällä. Cricovan viinialue lähellä pääkaupunkia on kätevä keino aloittaa tutustuminen maan makunystyröitä hivelevään viiniperinteeseen.
Moldovassa on myös paljon rehevää luontoa, jonne vetäytyä arjen kiireistä retkeilemään tai vaeltamaan. Retket on helppo järjestää aikatauluun sopiviksi. Joitakin suosittuja kohteita patikoinnille ovat esimerkiksi:
- Trebujenin metsä-alueen sankat metsät lumoavat vuoden ympäri, mutta varsinkin syksyn ruskan aikaan.
- Maan monista jokilaaksoista Nistru-joen maisemat ovat monen mielestä kaikkein tunnelmallisemmat. Nistru on olennainen osa moldovialaista melankoliaa, ja usein liitetään moldovian vaiheikkaan historian iloihin sekä suruihin.
Majoitus ja muu hintataso Moldovassa – budjetointia lomalle Euroopan köyhimmässä maassa
Moldovan valuutta on leu. 1€on noin 15 leuta.
Moldova on Euroopan köyhin maa ja samalla turistin kannalta edullisin. Monet hinnat ovat kuitenkin yllättävän kalliita, ja esimerkiksi majoitus sekä maahantuodut elintarvikkeet ovat usein muuhun hintatasoon nähden hintavia.
Moldovassa käteinen on edelleen selvästi suosituin maksutapa, ja suurkaupunkien hienompien kauppojen sekä ravintoloiden ulkopuolella luottokortti kelpaa vain käteisnostoihin automaateista. Suuria seteleitä kannattaa aina yrittää vaihtaa pienempiin, sillä varsinkin maaseudulla vaihtorahan löytymisen kanssa saattaa tulla ongelmia.
Halvat hotellit Moldovassa kustantavat noin 450 leuta yöltä kahden hengen huoneessa. Hostellimajoitusta löytyy kaupungeista 150 leun molemmin puolin. Maassa alkaa olla myös yhä enemmän paremman tasoisia hotelleja, joissa hinnat tosin kohoavat helposti lähelle Suomen hintoja. Turistipalvelut ovat koko maassa edelleen kehittymättömiä, joka on toisaalta reppureissaajan kannalta vain positiivinen seikka.
Päiväbudjetiksi Moldovaan voi laskea kaikkein edullisimmillaan kuluvan noin 350 leuta päivässä. Kotimaassa totutut mukavuudet sekä gourmet-ruoka nostaa budjetin nopeasti lähelle Suomen hintoja.
Parasta shoppailua Moldovassa löytyy Chisinaun pikkuputiikeista sekä erinäisiltä toreilta. Neuvostokrääsä sekä vaatteet ovat suosittuja matkamuistoja. Varsinkin auton kanssa matkaavat päätyvät usein hamstraamaan kelpo satsin maan erinomaisia punaviinejä kotiin viemisiksi.
Moldova – tunnelmallista budjettilomaa neuvostovaikutteilla
Moldovasta löytyy lukuisia mielenkiintoisia kaupunkilomakohteita, joissa tutustua tämän vähän tunnetun maan vaiheikkaaseen historiaan sekä kansaan. Moldovalaiset ovat erittäin ystävällistä kansaa, jotka eivät monen Euroopan suosikkikohteen tavalla ole ehtineet kyllästyä turisteihin.
Matkasitpa Moldovaan osana pidempää Euroopan kiertuetta tai erityisesti näkemään massaturismin saavuttamattomissa lymyävän eurooppalaisen lomakohteen, maan runsas ja vehreä luonto sekä kulttuurianti palkitsevat sinut varmasti.
Artikkelin pääkuva: Dave Proffer (CC BY 2.0)
Ilmoitus
Lähialueen kohteet
-
•
-
•
-
•
-
•
-
•
-
•
-
•
-
•
-
•
-
•
Äkkilähdöt
Valitettavasti kohteeseen ei ole juuri nyt saatavilla äkkilähtöjä.
Hae suoria lentoja hyödyntämällä lentohakua.
LÄHTÖPV. | MAA| KAUPUNKI|HOTELLI | LÄHTÖKAUPUNKI | JÄRJESTÄJÄ | KESTO|HINTA | |||
---|---|---|---|---|---|---|---|
äkkilähtöä |
Main menu
SEURAAVAT ÄKKILÄHDÖT
03.09 | Kreikka Parga | Helsinki | 14 pv | 1205€ |
03.09 | Kreikka Preveza | Helsinki | 7 pv | 220€ |
03.09 | Kreikka Preveza | Helsinki | 14 pv | 145€ |
04.09 | Bulgaria Burgas Airport | Helsinki | 14 pv | 95€ |
04.09 | Bulgaria Burgasin Burgasin rannikkoalue Määrittelemätön | Helsinki | 14 pv | 145€ |
04.09 | Bulgaria Burgasin Rannikko-Nessebar/Pomorie | Helsinki | 14 pv | 242€ |
04.09 | Kreikka Zakynthos | Helsinki | 14 pv | 95€ |
04.09 | Kreikka Zakynthos-määrittelemätön | Helsinki | 14 pv | 145€ |
04.09 | Kreikka Zakynthos-Tragaki | Helsinki | 14 pv | 286€ |
04.09 | Bulgaria Burgas Airport | Vaasa | 14 pv | 45€ |
ILMOITUS
VIIKON KYSYMYS
SUOSITUIMMAT MATKAKOHTEET
SATUNNAINEN MATKAKOHDE
SUOSITUIMMAT MATKATARINAT
SATUNNAINEN MATKATARINA
tervehdys
Pannaas yhteenveto paperille tai ainakin ruudulle. Lähdin sitten...
Tanskan pääkaupunki Kööpenhamina elää suosionsa huipulla. Sen lisäksi, että...
Vietin saarella kolme päivää ja kaksi yötä viime kesänä, pääkaupunki Korfu...